Orașul Cannes, al patrulea mare port de croazieră din Franța, a anunțat că va interzice cele mai poluante vase de coazieră începând cu anul viitor, pentru a ameliora calitatea aerului din oraș, scrie Euronews.

HotNews.roFoto: Hotnews

Interdicția va fi valabilă pentru vasele care nu respectă plafonul de 0.1% de sulf în combustibilii folosiți.

"Nu e vorba despre a avea ceva cu vasele de croazieră. E vorba despre a fi împotriva poluării, a declarat primarul orașului", David Lisnard, într-un interviu pentru Reuters.

Politica Uniunii Europene privind calitatea aerului, care impune acest plafon, este deja implementată în Statele Baltice, Marea Nordului, iar acum s-ar putea să fie implementată în regiunea Mării Mediteraneene. Vasele de croazieră folosesc combustibili care conțin de aproximativ 2.000 de ori mai mult dioxid de sulf decât combustibilul diesel obișnuit, potrivit analistului german pe probleme privind poluarea, Axel Friedrich.

"Nu vom mai accepta pasageri care vin de pe vase de croazieră poluante", a afirmat Lisnard.

În urmă cu trei luni, grupul principal pentru conservare al Italiei a transmis că Veneția ar trebui inclusă pe lista ONU de orașe aflate în pericol, iar vasele de croazieră ar trebui interzise, pentru a preveni un dezastru ecologic.

Potrivit datelor oferite de Cruise Lines International Association (CLIA), 30 de milioane de pasageri se îmbarcă pe aproximativ 300 de nave de croazieră, în fiecare an. În urmă cu 10 ani, numărul acestora era de 17.8 milioane. ​