Evenimentul care a început luni, 23 septembrie la New York reuneşte numeroşi şefi de stat care vor discuta subiectul care animă în prezent majoritatea dezbaterilor: lupta împotriva încălzirii climatice. La bordul avionului care îl ducea în Statele Unite, Emmanuel Macron s-a referit mai ales la manifestaţiile care reunesc tineri din lumea întreaga în fiecare vineri. Salutând această acţiune, şeful statului a ţinut totuşi să nuanţeze lucrurile.

Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

Să defilezi în fiecare vineri pentru a spune că planeta arde e simpatic, dar nu asta e problema, a estimat preşedintele francez, dupa cum scrie "Le Parisien". "Trebuie să intrăm într-o formă de acţiune colectivă. Prefer ca în fiecare vineri să se facă mari acţiuni de curăţenie pe malurile sau pe plajele corsicane". Răspunzând criticilor privind lipsa lui de acţiune, Emmanuel Macron s-a justificat expunând marja de manevră îngustă pe care o are la nivel european. "Adevărul este că există o ţară care blochează totul; şi asta e Polonia", a acuzat şeful statului, referindu-se mai exact la neutralitatea în privinţa carbonului la orizontul 2050 pe care această ţară o refuză. "Obiectivul meu este să conving celelalte ţări să se mişte".

Mai mult, preşedintele i-a invitat pe tinerii manifestanţi de vineri să meargă în această faimoasă ţară recalcitrantă în lupta pentru climă. "Să se ducă să manifesteze în Polonia! Să vină să mă ajute să-i fac să se mişte pe cei pe care nu reuşesc să-i fac să evolueze!", a declarat Emmanuel Macron pentru "Le Parisien".

La modul general, şeful statului a dat de înţeles că a venit vremea să se acţioneze, estimând că subiectul este abordat de vreo douăzeci de ani, dar că nu au urmat acţiuni. "E ca şi cum n-ar fi existat discursul lui Chirac acum 20 de ani", a regretat Macron, referindu-se la celebrul discurs al fostului preşedinte al Republicii în care explică: "casa noastră arde şi noi ne uităm în altă parte".