Ghețarul Pizol din Alpii Glarus, estul Elveției, a avut parte de o ceremonie inedită duminică. Oamenii au venit pentru a-și lua rămas bun de la ghețarul care va dispărea în curând din cauza modificărilor climatice, scrie CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ghețarul din estul Elveției este la o altitudine de 2.700 de metri și a pierdut 80-90% din volumul său din 2006 încoace, spune un expert de la universitatea ETH din Zurich. Pizol va fi primul ghețar care nu va mai fi monitorizat de autoritatea elvețiană. Acest ghețar fusese analizat încă din 1893, din spusele expertului Matthias Huss.

Alessandra Degiacomi, coordonatoarea Asociației Elvețiene Pentru Protecția Climei, a declarat că aproximativ 250 de oameni s-au strâns lângă ce a mai rămas din ghețar iar un preot a rostit o cuvântare pentru a comemora ghețarul ce s-a topit din cauza schimbării condițiilor climatice. Degiacomi a declarat că Pizol nu mai există în termeni științifici. Având în vedere că ceilalți ghețari elvețieni sunt cam de aceeași mărime, dispariția lui Pizol este un semnal de alarmă. Degiacomi spune că asociația pe care o conduce a strâns cu 20 de mii mai multe semnături decât minimul necesar pentru a porni o inițiativă civică de reducere a emisiilor de gaz de seră până în 2050 în Elveția.

În iulie, cercetătorii l-au rememorat pe Okjokull, primul ghețar islandez dispărut în urma încălzirii globale. Cu o lună înainte, cercetătorii au făcut public un studiu care atrage atenția asupra faptului că ghețarii de pe Himalaya se topesc la o rată alarmantă.