Viteza apariției semnelor și a efectelor încălzirii globale este în creștere accelerată, potrivit ultimului studiu publicat înainte de dezbaterile organizate de ONU la New York, scrie BBC.
Datele, strânse de Organizația Mondială de Meteorologie (WMO), arată că perioda de 5 ani din 2014 până în 2019, a avut cele mai ridicate temperaturi înregistrate până acum.
Creșterea nivelului mării a accelerat în mod semnificativ, în aceeași perioadă, iar emisiile de CO2 au stins un nou record. WMO susține că eforturile eliminare a carbonului trebuie intensificate în cel mai scurt timp.
Pentru acest studiu au fost adunate ultimele date științifice legate de cauzele și impactul nivelului fără precedent al temperaturilor din ultimii ani. Temperaturile globale au crescut cu 1.1 grade C din 1850, iar în perioada 2011 - 2015 au crescut cu 0.2 C.
Cele mai îngrijorătoare date sunt cele legate de creșterea nivelului mării. Creșterea medie din 1993 până acum este de 3.2 mm/an. Cu toate acestea, din mai 2014 până în 2019, creșterea a crescut cu 5 mm/an. Perioada de 10 ani din 2007 până în 2016, a prezentat o creștere, în medie, de 4 mm/an.
"Creșterea nivelului oceanelor a accelerat și suntem îngrijorați că un declin brusc a stratului de gheață din Groelanda și Antarctica va exacerba această creștere în viitor", a declarat secretarul general al WMO, Patter Taalas.
"Așa cum am văzut anul acesta efectele tragice din Bahamas și Mozambic, creșterea nivelului mării și furtunile tropicale intense duc la catastrofe umanitare și economice."'
Raportul scoate în evidență și amenințările la adresa oceanelor, peste 90% din căldura în excess cauzată de schimbarea climatică fiind absorbită de ape. Analiza WMO arată că în anul 2018 au fost înregistrate cele mai mare valori de căldură în apa oceanelor.
Conform studiului, indiferent de regiunea de pe planetă, povestea este aceeași: încălzirea produsă de activitatea umană are un impact asupra intensității evenimentelor meteorologice extreme, precum valurile de căldură sau incendiile de vegetație.
Apoi mai avem lipsa oricarei urme de incalzire in IPCC v4 de la RSS (Remote Sensing Systems) in ultimii 16 ani. Dar in ultimul IPCC au fost aplicate corecturi asupra datelor pentru a arata un trend de incalzire.
Deci "studiul" e de fapt un meta-studiu adica un fel de statistica aplicata unor date care deja au fost manipulate statistic si ce credeti ca a constatat? aceleasi lucruri! dar se pune la "un nou studiu"!
Nu inteleg de ce e nevoie inainte de fiecare mega-intalnire globala de un nou "studiu" care spune exact ce spunea cel vechi? Adica daca dpvd sttintific situatia e clara pai atunci e clara. Sau nu e asa de clara si nenorocitul de soare ne joaca feste?