Zeci de mii de australieni au luat parte la demonstrații cu ocazia grevei climatice globale, eveniment ce are loc pe data de 20 septembrie, înaintea summitului ONU privind acțiunile în domeniul climei, urmând ca acțiuni similare de protest să fie organizate în majoritatea țărilor de pe Glob, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Protestatarii, care militează pentru acțiuni urgente cu scopul combaterii schimbărilor climatice, s-au strâns în număr mare la Sydney, cel mai mare oraș al Australiei, dar și la Canberra, capitala țării. Organizatorii, Global Strike 4 Climate, au anunțat că proteste similare au loc în 110 localități din Australia, relatează agenția The Associated Press.

Australia este cel mai mare exportator de cărbune și gaz natural lichefiat din lume. Manifestanții australieni cer autorităților să ia măsuri mai drastice pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Demonstrații similare sunt programate în majoritatea țărilor din lume, inclusiv România, fiind așteptați milioane de participanți la nivel global. În Statele Unite sunt programate vineri peste 800 de evenimente cu această ocazie, iar în Germania ar urma să se desfășoare peste 400 de manifestații.

Greva climatică este parțial inspirată de activismul elevei suedeze Greta Thunberg, care a lansat o campanie de proteste săptămânale, intitulată "Vineri pentru Viitor", cu scopul atragerii atenției asupra efectelor schimbărilor climatice.