Ministrul de Externe al Braziliei, Ernesto Araujo, a negat miercuri faptul că țara sa incendiază padurea tropicală amazoniană și a afirmat că îngrijorarea nefondată referitoare la schimbarea climatică amenință suveranitatea Braziliei, scrie Reuters.

Incendii in AmazonFoto: Captura YouTube

"Nu există nicio catastrofă cauzată de schimbarea climatică", a declarat Araujo în timpul unui discurs la Heritage Foundation Washington. "Din dezbaterea care are loc acum, ai spune că se apropie sfârșitul lumii."

O creștere bruscă a incendiilor din regiunea amazoniană, considerată zidul de apărare împotriva schimbării climatice, a cauzat furie internațională și critici la adresa președintelui Jair Bolsonaro, pentru prioritizarea dezvoltării regionale în detrimentul protejării pădurilor.

Araujo susține că nu există dovezi științifice legate de cauzele încălzirii globale, că ecologiștii fac apel la frică din motive politice, ca parte a unei conspirații de stânga împotriva Statelor Unite și a Braziliei, a cărei suveranitate se află în pericol.

Araujo a declarat că numărul incendiilor din regiune a fost unul normal anul acesta, iar despăduririle din Brazilia provoacă nu 2% din emisiile globale de CO2. La nivel global, a adăugat el, despăduririle sunt responsabile pentru 11% din totalul acestor emisii.

"Deci, chiar dacă am asuma că emisiile de CO2 controlează în mod direct temperatura, ceea ce modelele computerizate nu arată, Brazilia nu este vinovatul", a spus Araujo.

Bolsonaro a refuzat intervenția internațională și a anunțat că Brazilia va gestiona situația așa cum crede de cuviință.