Șapte state din regiunea amazoniană au semnat vineri un pact pentru protejarea cele mai mari păduri tropicale din lume, prin acțiuni de răspuns la dezastru coordonate și monitorizare prin satelit, în contextul incendiilor recente care au distrus suprafețe uriașe, scrie The Japan News, citând Reuters.

Incendii in AmazonFoto: Captura YouTube

Președinții din Columbia, Bolivia, Ecuador și Peru, vicepreședintele din Surinam și ministrul pentru Resurse Naturale din Guyana au participat la summitul de o zi din orașul Leticia, Columbia. Președintele brazilian Bolsonaro a participat printr-un apel video, în timp ce ministrul său de Externe a participat în persoană.

"Această întâlnire va rămâne ca un mecanism de coordonare pentru președinții care împart această comoară - Amazonul", a declarat președintele columbian Ivan Duque în timpul adunării, adăugând că țările se vor întâlni din nou la conferința ONU pentru schimbarea climatică, din decembrie.

"Numai intențiile bune nu mai sunt de ajuns", a adăugat președintele peruvian Martin Vizcarra.

Acordul prevede ca statele să stabilească o rețea pentru situațiile de dezastru natural, astfel încât să poată coopera mai bine și să răspundă eficient la incendii de mari proporți.

Grupul promite că va lua și inițiative legate de reîmpădurire, va depune mai multe eforturi pentru monitorizarea pădurilor, prin satelit, va dezvolta proiecte în educație și va acorda mai mult spațiu de acțiune pentru comunitățile autohtone în cadrul proiectelor de dezvoltare sustenabilă. De asemenea, țările au căzut de acord că împartă informații referitoare la activițățile ilegale de exploatare.