Specia de plante carnivore care l-a interesat pe Darwin mai mult decât originea speciilor este reintrodusă în anumite părți din Anglia într-o încercare de a inversa declinul acesteia, relatează BBC.

DroseraFoto: Wikipedia

Botaniștii spun că aceste plante ”fascinante și frumoase”, pe nume Drosera, sunt pe cale de dispariție în foarte multe zone, din cauza dispariției zonelor umede.

Perisorii, numiți și tentacule, secretă substanțe lipicioase care se adună sub forma unor picături strălucitoare de rouă, de unde vine și denumirea plantei (Roua cerului, în latină), și care oricând digeră insectele.

Charles Darwin a fost captivat de specie, realizând desene și experimente pentru cartea sa, Plante insectivore, publicată în 1876.

El a spus că îi pasă mai mult de genul Drosera decât de originea tuturor speciilor din lume.

”Este o specie foarte rară”, a spus Joshua Styles, în vârstă de 24 de ani, care a inițiat propria asociație pentru conservarea florei rare, North West Rare Plant Initiative, inclusiv Drosera anglica. În Anglia este pe lista plantelor sub pericol de dispariție.

Drosera este una din puținele plante carnivore ce pot fi întâlnite și în România și este o specie ocrotită la noi în țară.