Grădina zoologică din Berlin a anunțat că sâmbăta aceasta ursoaica panda Meng Meng a născut pentru prima oară, după o perioadă de gestație de 147 de zile. Este pentru prima oară când se naște un pui de panda în Germania. Se știe că urșii „panda mare”, cunoscuți colocvial sub numele de „panda”, se reproduc foarte greu. De altfel, femelele au perioada fertilă limitată. Acestea pot rămâne gestante doar câteva ore pe an (între 24 și 72 de ore), scrie CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un videoclip postat de grădina zoologică apare proaspăta mămică, Meng Meng, care-și ține unul dintre pui în brațe în timp ce scoate niște sunete ascuțite. Cei doi pui s-au născut la mai puțin de o oră distanță.

Meng Meng și puii au o stare de sănătate foarte bună după naștere, a declarat Andreas Knieriem, directorul grădinii zoologice și medic veterinar.

„Chiar dacă sunt primii ei pui, tânăra mămică Meng Meng face o treabă extraordinară în rolul de mamă”, a declarat Knieriem.

„La început, puii trebuie să se hrănească la două-trei ore și sunt dependenți de căldura corporală a mamei lor pentru a-și menține temperatura proprie”, a mai spus directorul grădinii zoologice.

Aproximativ jumătate dintre exemplarele panda feminine nasc câte doi pui, însă dacă s-ar afla în sălbăticie mama nu ar avea grijă de amândoi, ci l-ar lăsa pe cel mai slab să moară.

În anii '60, când au fost înființate primele patru rezervații pentru urșii panda în China, doar 30% dintre urșii nou-născuți au supraviețuit în centrele de reproducere. Acum, datorită progreselor în tehnologie, procentul urșilor care reușesc să supraviețuiască ajunge undeva la 90%.

„Mai există doar 1864 de exemplare de panda adulți care trăiesc în habitatul lor natural în prezent”, a spus Knieriem. „Drept urmare, fiecare pui nou-născut reprezintă o contribuție importantă la conservarea speciei”, a mai adăugat directorul grădinii zoologice din Berlin.

Momentan, atât Meng Meng cât și puii ei vor sta departe de ochii publicului. Însă, tatăl celor doi pui, Jiao Quin, va putea fi văzut de oaspeții grădinii zoologice.

Reprezentanții nu au anunțat ce sex au puii și nici nu le-au dat încă nume.

Deși se pare că Meng Meng și Jiao Qing au fost apropiați în perioada de fertilizare, oamenii de știință de la grădina zoologică au efectuat, de asemenea, o inseminare artificială pentru a crește probabilitatea lui Meng Meng de a rămâne gestantă, se mai arată în comunicat.