Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, și președintele AFM, Cornel Brezuică, au semnat, luni, un contract de finanțare de 636 de milioane de lei pentru Programul Casa verde fotovoltaice. Prin acest program se finanțează suma de 20.000 de lei pentru un beneficiar, persoană fizică, relatează Mediafax.

Casa cu panouri fotovoltaiceFoto: HotNews / C.P.

„Încheiem azi un contract între Ministerul Dezvoltării, care este finanțatorul, care are banii, 636 de milioane de lei pentru Programul Casa verde fotovoltaice, program care se va semna între domnul vicepremier Suciu și domnul președinte al AFM domnul Brezuică. Ne-am gândit să îmbunătățim programul Casa Verde. (…) Cea mai bună metodă este să montăm celule fotovoltaice pe casele noastre și, un lucru extrem de important, în Parlament s-a votat o lege prin care ne dă dreptul fiecăruia dintre noi să devenim producători de energie electrică”, a anunțat, luni, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Potrivit ministrului, înscrierea va începe de pe data de 9 septembrie, iar finanțarea este de 20.000 pentru fiecare beneficiar.

„Pentru că acest program se va referi concret la toți românii care vor putea în data de 9 septembrie, prin toți instalatorii care azi se vor putea regăsi pe lista care va fi publicată pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, românii vor putea semna contracte cu acești instalatori, după care trebuie să-și ia avizul tehnic pentru montatul acestor celule fotovoltaice”, a mai precizat Gavrilescu.

Ministrul a mai precizat că se aproximează 33.000 de unități locative care vor fi posesoarele acestor celule fotovoltaice.

„Îmi doresc foarte mult ca după semnarea acestui contract să ne mutăm orizontul de atenție și spre localitățile care nu au acces la rețeaua de electricitate. Trebuie să găsim soluții și pentru aceste comunități din România”, a declarat și Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale.

Potrivit lui Cornel Brezuică, președintele AFM, săptămâna viitoare urmează semnarea contractelor cu instalatorii avizați.

„Azi afișăm lista cu toți instalatorii avizați de Administrația Fondului pentru Mediu, iar săptămâna viitoare să perfectăm toate contractele cu respectivii instalatori, iar de pe data de 9 septembrie, toate persoanele fizice care doresc să acceseze programul, pot merge le unul dintre respectivii instalatori de pe listă, și prin intermediul acestora pot depune electronic”, a declarat luni Cornel Brezuică.

Toate detaliile tehnice pentru cei care vor să-și monteze celule fotovoltaice pot fi consultate aici: https://www.afm.ro/main/programe/sisteme_fotovoltaice/2019/prezentare_program_sisteme_fotovoltaice.pdf.