Incendii în Amazonia, Canare, Siberia sau Groenlanda. Ce legătură există între aceste evenimente și încălzirea globală

de Cătălin Gomboș     HotNews.ro
Duminică, 25 august 2019, 11:24 Actualitate | Mediu


Incendiu de vegetatie in Gran Canaria
Foto: ESA - European Space Agency
Incendiile catastrofale au cuprins planeta. Amazonia, Siberia, insulele Canare sunt doar câteva exemple. Trăim într-un cerc vicios: încălzirea globală cauzează secete prelungite, secetele sporesc riscul de incendii, incendiile măresc cantitatea de gaze de sera din atmosferă, ceea ce duce la creșterea temperaturilor. Cum poate ieși omenirea din această situație? Iată un subiect care nu mai poate fi ocolit de nimeni.

Știrile proaste vin din toată lumea. Incendii în Siberia, Alaska, Groenlanda sau insulele Canare. Avem incendii și în California (deși nu ca anul trecut, când au fost afectate sute de mii de hectare de vegetație). Și ard și „plămânii Pământului” – pădurea tropicală amazoniană.

Multe din aceste incendii au izbucnit din cauza secetei prelungite; altele – în principal cele din Brazilia – au fost provocate din lăcomie, pentru exploatarea terenurilor astfel defrișate. Toate au un dublu impact asupra climatului: pe de-o parte distrug vegetația care ar putea să absoarbă dioxid de carbon, pe de altă parte emit dioxid de carbon – doar cel generat de incendiile din regiunea în arctică în iunie este egal cu emisiile Suediei dintr-un an întreg.

E un cerc vicios: încălzirea globală cauzează secete prelungite, secetele sporesc riscul de incendiu, incendiile măresc cantitatea de gaze de sera din atmosferă, ceea ce duce la creșterea temperaturilor. Iar incendiile reprezintă doar o parte din problemă. Presa internațională este plină de relatări despre inundații, ploi și furtuni de mari proporții. Majoritatea reprezintă tot simptome ale încălzirii globale. Iar acesta e doar începutul.

Potrivit unui studiu apărut în Nature Climate Change, dacă emisiile de noxe continuă în ritmul actual, până în 2100 omenirea va fi expusă simultan la valuri ucigașe de căldură, secetă, inundații, incendii de vegetație pe scară largă, furtuni devastatoare, creșteri ale nivelului mărilor, schimbări chimice ale solului și apei oceanelor.

Emisiile noastre de gaze de seră, mai arată studiul, afectează omenirea în 467 de moduri și au impact asupra sănătății, apei, alimentelor, economiei, infrastructurii și securității.

Patru din cele cinci extincții în masă din istoria Pământului, cauzate de schimbări climaticeCred că am realizat cu adevărat ce înseamnă încălzirea globală și cât de aproape suntem, ca specie, de ceea ce americanii ar numi „the point of no return”, punctul de la care nu mai există cale de întoarcere, doar în urmă cu vreo doi ani, când am citit un articol din New York Magazine intitulat „The Uninhabitable Earth” (Pământul nelocuibil).

Din articolul din New York Magazine am aflat, de pildă, că permafrostul arctic, care a început să se dezghețe, conține de două ori mai mult carbon decât cel care se află în atmosferă, carbon care ar putea fi eliberat sub formă de metan – un gaz cu efect de seră care poate fi de până la 86 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

Sau că patru din cele cinci extincții în masă din istoria Pământului au fost cauzate de schimbări climatice produse de gazele cu efect de seră, iar ritmul în care carbonul ajunge în atmosferă, din cauza poluării, este mai accelerat decât în perioada care a precedat extincția de acum 252 de milioane de ani când, în urma eliberării metanului din permafrost, Pământul s-a încălzit atât de tare încât au dispărut 97% din formele de viață.

În lume, există deja mai mult de 100 de milioane de refugiați climaticiOrganizația Internațională a Migrației citează estimări potrivit cărora numărul refugiaților și migranților climatici va fi cuprins, până în 2050, între 25 de milioane și 1 miliard de persoane, cele mai multe studii indicând 200 de milioane de persoane. Acestea vor fi forțate să plece de schimbări definitive – deșertificare, creșterea nivelului apelor, etc. – sau temporare, cauzate de dezastre ca inundațiile, furtunile extrem de puternice, incendii masive de vegetație, secetă.

O parte dintre acești refugiați climatici vor fi interni, în propriile țări, însă mulți vor încerca să plece în regiuni care nu au fost atât de puternic afectate de schimbările climatice. Nu este vorba, însă, doar de o criză a viitorului: potrivit unor estimări din 2017, în acel moment în lume existau deja 100 de milioane de refugiați climatici, majoritatea interni.

Șefa departamentului pentru schimbări climatice a Organizației Mondiale a Migrației, Dina Ionescu, scria că doar în 2018, aproape 18 milioane de persoane din întreaga lume au fost nevoite să-și părăsească locuințele – 17,2 milioane din cauza unor dezastre naturale, restul din cauza secetei.

Fuga de efectele schimbărilor climatice reprezintă, însă, doar începutul problemelor. Valurile de refugiați generează presiuni sociale care pot duce la crize majore și conflicte. Este cazul războiului civil sirian, despre care se crede că a fost cauzat și de marea secetă care a afectat țara la mijlocul anilor 2000: terenurile agricole au devenit inutilizabile, cei din zonele rurale afectate s-au îndreptat către orașe care nu aveau, însă, condițiile necesare pentru a-i primi pe toți și a le asigura locuri de muncă, astfel încât a fost de-ajuns o scânteie – reacția brutală a autorităților după ce câțiva copii au scris cu graffiti pe zidul unei școli – pentru ca să izbucnească un război civil devastator, soldat până acum cu sute de mii de morți.


Conflictul a atras, în timp, și puteri străine, care s-au implicat mai mult sau mai puțin – Iranul cu sateliții săi non-statali, Turcia, Federația Rusă, Statele Unite și aliații lor occidentali și regionali, într-o mai mică măsură Israelul. Jihadiștii Statului Islamic au folosit Siria ca bază de lansare pentru invazia vestului și nordului Irakului, eliberate cu prețul a zeci de mii de vieți și a numeroase orașe distruse aproape în întregime. Efectele războiului au mers și mai departe de atât: milioane de refugiați au pornit către țările din jur, iar cei care au ajuns în Turcia au încercat să continue către țările UE, care se confruntă și acum cu costul politic al unei crize pe care nu erau pregătite să o gestioneze.

Siria este cazul cel mai flagrant, dar în niciun caz singurul. Un studiu publicat în ianuarie de Global Environmental Change sugera că întreaga mișcare trans-națională cunoscută drept Primăvara Arabă a fost, parțial, cauzată de schimbările climatice care au contribuit, de asemenea, și la declanșarea a zeci de conflicte armate în Africa.

Valuri de refugiați africani au profitat de prăbușirea Libiei, după războiul civil izbucnit în contextul Primăverii Arabe, pentru a încerca să ajungă în Europa pe cea de-a doua rută mediteraneană, către Italia. Viitorul arată și mai sumbru: încălzirea globală duce la reducerea resurselor de apă, ceea ce poate da naștere la noi conflicte, atât interne cât și internaționale.

În regiunea Sahelului, de pildă, seceta poate împinge triburile de păstori către zonele (și ele micșorate) în care încă mai există apă pentru agricultură, ceea ce duce la acutizarea vechilor conflicte cu agricultorii. State care împart resurse de apă (râuri) riscă să ajungă la războaie din cauza exploatării acestora (pentru consum, irigații, prin construirea de baraje și hidroncentrale etc.).

E cazul țărilor din bazinele Tigrului și Eufratului, al Nilului sau, cel mai grav, al Indusului, unde Pakistanul acuză India că îi limitează aprovizionarea cu apă. E un motiv în plus de conflict între două țări cu relații deja tensionate de disputele generate de Kașmir, care au purtat până acum trei războaie, toate înainte ca atât Islamabadul cât și New Delhiul să își construiască arsenale nucleare.

Diminuarea resurselor de apă poate avea și alte consecințe – creșterea riscului de incendii de vegetație masive, tot mai frecvente în ultimii ani în întreaga lume, sau declanșarea unor crize de sănătate publică: în apele cu debit redus crește concentrația poluanților, bacteriile pot infesta atât apele de suprafață cât și pe cele subterane, iar lipsa apei pentru igienă facilitează răspândirea bolilor respiratorii și gastrointestinale.

Acordul de la Paris și marii sceptici ai încălzirii globale
Amazonia, foto via Wikimedia Commons

În vara lui 2018 am fost o săptămână în Coreea de Sud, într-o vizită organizată pentru jurnaliști. La sosire, fiecare dintre noi a primit o mapă cu fleacurile obișnuite – agenda, pix, pliante informative. Spre deosebire, însă, de alte mape de acest gen, cea dată de coreeni conținea și o mască chirurgicală. Am observat că astfel de măști erau purtate de destui oameni pe stradă și chiar și de unii dintre translatorii grupului nostru.

Mi s-a părut un pic bizar, mai ales că nu știam să fie vreun vârf de epidemie de gripă. Când am întrebat, mi s-a spus că măștile nu au nicio legătură cu gripa: oamenii le foloseau pentru a se feri de poluare, care le provoca reacții alergice. Poluarea ar fi fost cauzată, în mare măsură, de China, și era atât de puternică încât în niciuna din zilele pe care le-am petrecut la Seul nu am văzut soarele, ascuns în permanență de o pâclă.

Iar Seulul se află doar pe locul 26 într-un top al celor mai poluate capitale din lume, care este deschis de New Delhi, Dhaka și Kabul. Șapte din cele mai poluate 30 de capitale se află în Balcani și Europa de Est, trei în America de Sud și restul în Asia.

Bucureștiul este și el prezent în acest top, imediat după Seoul, însă nici nu trebuie să citești vreun studiu pentru a-ți da seama că orașul este poluat: o simți în aerul pe care îl respiri când ești prins în trafic, vara, iar uneori chiar și în creierii dimineții când, deși pe străzi sunt doar câteva mașini, așa de tare se simte mirosul de gaze încât ai senzația că ai nimerit în mijlocul unui convoi de camioane vechi, care scuipă nori negri de fum.

Omenirea continuă să polueze într-o veselie. Este adevărat că, în 2015, a fost semnat Acordul de la Paris, care prevede reducerea emisiilor de noxe pentru a limita încălzirea globală, până la sfârșitul secolului, la doar 1,5⁰ Celsius.

Dar Donald Trump, care privește cu scepticism încălzirea globală, a anunțat că retrage Statele Unite din acord. Președintele Braziliei Jair Bolsonaro este la fel de sceptic ca și Trump și vrea să exploateze economic regiunea Amazonului. Dincolo de asta, însă, cercetătorii de la Climate Action Tracker, un grup care urmărește progresul făcut de diferitele țări pentru a atinge țintele convenite la Paris, avertizează că ritmul încălzirii globale este atât de mare încât și dacă s-ar respecta Acordul, planeta se va încălzi, până la sfârșitul secolului, cu 3⁰ Celsius– de două ori mai mult decât se spera .

Iar veștile proaste continuă să apară cu regularitate – de pildă s-a constatat recent că permafrostul din regiunea arctică a Canadei se topește cu 70 de ani mai devreme decât se estima.

Lupta împotriva încălzirii globale, de la soluții reale la acuzații de ipocrizie
Greta Thunberg, fotografie de pe pagina ei de Facebook.

Unele dintre soluții par de-a dreptul năstrușnice. Cum ar fi aceea că ar trebui să ne schimbăm dieta într-una bazată pe plante, pentru că animalele consumă foarte multe resurse și, în plus, eliberează gaz metan. La modul serios însă, există și o adevărată mișcare pentru eliminarea automobilelor particulare din orașe. China pare pregătită să atingă cu nouă ani mai devreme nivelul de emisii asumat prin acordul de la Paris, în timp ce Uniunea Europeană își propune să devină neutră din punct de vedere al impactului asupra climatului până în 2050 – dar asta ar implica mobilizarea tuturor statelor membre și costuri anuale de 260 de miliarde de euro.

Se fac și eforturi de conștientizare a pericolului schimbărilor climatice, iar un rol important l-a avut suedeza Greta Thunberg, care la 16 ani a reușit să lanseze o mișcare globală a adolescenților pentru a convinge guvernele să salveze planeta. Dincolo de acțiunile care au făcut-o cunoscută la nivel internațional, Greta s-a luptat cu schimbările climatice în propria familie: și-a convins părinții să devină vegani și a determinat-o pe mama ei, cântăreață de opera, să renunțe la turneele internaționale pentru a-și reduce așa-numita „amprentă de carbon”, cantitatea de emisii de gaze de seră de care fiecare persoană este responsabilă prin tot ceea ce face (ce mănâncă, ce obiecte achiziționează și folosește, cum călătorește etc.).

Nu toată lumea a fost convinsă de Greta Thunberg: s-a spus că mișcarea ei ar reprezenta un simplu spectacol, care nu oferă cu adevărat soluții la încălzirea globală, și au existat chiar și acuzații de ipocrizie legate de ultimul său demers, o călătorie trans-oceanică cu un iaht care, deși nu poluează, ar genera o amprentă de carbon mai mare decât dacă s-ar zbura cu avionul.

În ciuda controverselor, toată această poveste cu încălzirea globală nu este deloc nouă. Există date care au fost colectate și analizate încă din anii ’50. În 1979 se înțelesese deja foarte clar cât de gravă este situația, iar în deceniul care a urmat s-au găsit soluțiile pentru a opri creșterea temperaturilor. Cu toate acestea, nu s-a făcut nimic – și în felul ăsta s-au mai pierdut 30 de ani, o generație întreagă, motiv pentru unii să spună că nu este dracul chiar așa de negru.

Pentru cei mai mulți dintre noi, efectele generate de schimbarea climatică, inclusiv catastrofele, sunt doar știri pe care le vedem la televizor: Problema e că, mai devreme sau mai târziu, acestea ne vor afecta direct sau indirect. După cum observa, într-un comentariu despre incendiile din Amazonia, jurnalista braziliană Eliane Brum, nu ard doar niște păduri la capătul lumii, ci arde viitorul nostru, al tuturor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

49786 vizualizari

 • +16 (42 voturi)    
  Geopolitica si la incendii (Duminică, 25 august 2019, 13:13)

  Breeze [utilizator]

  Pentru conformitate.

  1. Incendiul din Alaska este mai mare decat cele din Groenlanda si Insulele Canare, insa titlul nu face referire la el, nici macar in subtitlu nu se vorbeste de el. Abia ceva mai "jos" in articol se precizeaza si de acesta.
  E putin straniu.

  Efectele incendiilor din Siberia si Alaska sunt uriase in comparatie cu cel din Insulele Canare.

  Spre exemplu in Siberia au ars in 2019 peste 14 milioane de ha de padure, o suprafaţă mai mare decât cea a Greciei. Asta ca sa intelegem dimensiunea dezastrului. Numai la ora asta ard peste 3 milioane ha fara posibilitate de interventie a pompierilor.

  2. Sa spui ca "Primavara araba" a fost influentata si de schimbarile climatice este o exagerare. Nu suntem chiar toti spalati pe creier.

  3. Aberatii de genul " suedeza Greta Thunberg, care la 16 ani a reușit să lanseze o mișcare globală a adolescenților pentru a convinge guvernele să salveze planeta" sunt de cascadorii rasului.

  " Greta care s-a luptat cu schimbările climatice în propria familie: și-a convins părinții să devină vegani și a determinat-o pe mama ei, cântăreață de opera, să renunțe la turneele internaționale pentru a-și reduce așa-numita „amprentă de carbon”.

  Asta depaseste orice imaginatie a imbecilizarii in masa la care suntem supusi.

  Mai nou Meghan Markle ne anunta ca ea va face maxim 2 copii pentru a limita aceeasi amprenta de carbon, dar zboara numai cu chartere private care polueaza de zeci de ori mai mult.
  • -6 (16 voturi)    
   sa nu-l (Duminică, 25 august 2019, 16:18)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Breeze

   uitam pe alteta sa printul charles, care ne-a dat 18 luni de trait daca nu il ascultam pe el si pe ceilalti crooks care pot rezolva ''schimbarile climatice'', sau incalzirismul global,cum preferati.
  • -2 (8 voturi)    
   Cand asculti de o fata de 16 ani (Luni, 26 august 2019, 8:47)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Breeze

   Care mai are si autism, si o renuntat si la scoala. Dar te consideri un parinte extraordinar. :))))))))
   • +1 (13 voturi)    
    Tanara are bun simt (Luni, 26 august 2019, 9:55)

    arap [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Mult mai mult decat nebunul de la Casa Alba care crede ca incalzirea globala e o farsa a Chinei si care se gandeste sa opreasca uraganele cu bombe nucleare.
    • -3 (11 voturi)    
     Dar are si intelect? (Luni, 26 august 2019, 11:24)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui arap

     Ca bun simt o avut si Marx, dar 60 milioane de cadavre mai tarziu parca nu e traba asa de roza.
     • +2 (4 voturi)    
      Are si intelect si bun simt (Luni, 26 august 2019, 20:52)

      arap [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      Tie iti lipsesc ambele.
  • +3 (9 voturi)    
   Autosuficienta (Luni, 26 august 2019, 9:52)

   arap [utilizator] i-a raspuns lui Breeze

   Faci afirmatii ce denota carenta de informatii si reavointa. Greta Thunberg e exemplul perfect al dictonului schimbarea trebuie sa inceapa cu tine. A facut tot ce tine de ea pentru a da un exemplu si pentru a contribui la constientizarea problemelor de mediu. Este mult mai matura si responsabila decat multi adulti din politica. E detestata de cei care stau pe margine si nu fac nimic sau chiar contribuie la inrautatirea lucrurilor.

   Schimbarile climatice si politica sunt strans legate in istorie. Si in acest caz exista studii care arata cum clima a influentat geopolitica Orientului Mijlociu. Criza a fost chiar prezisa.

   https://www.youtube.com/watch?v=0vfVeMFiPaE

   https://www.scientificamerican.com/article/climate-change-and-rising-food-prices-heightened-arab-spring/
   https://psmag.com/news/a-new-report-links-climate-change-the-arab-spring-and-mass-migration
   https://www.earth.columbia.edu/articles/view/3235
   • 0 (6 voturi)    
    Superb ... (Marţi, 27 august 2019, 2:19)

    Breeze [utilizator] i-a raspuns lui arap

    Arap, carentele pot fi de calciu, de informatii, dar mai exista si altele ... grija mare.

    Rea-vointa? Serios? Daca nu m-au spalat pe creier, toti veganii si amprentatii de carbon, inseamna ca tratez subiectul cu rea-vointa? Superb ...

    Unii nu inteleg nici macar cum s-a format Pamantul, dar sa mai inteleaga ciclurile climatice pe o planeta ce exista de peste 4,5 miliarde de ani, insa se cred buricul Pamantului, totodata avand senzatia ca "vanturile" lor lasa amprente de carbon.
    Omul asa cum il stim noi se zbenguie pe Pamant de maxim 150-200.000 de ani. La scara existentei planetei vorbim 4 secunde din 24 de ore, asa cum intelegem si cuantificam noi timpul.

    Pamantul a trecut prin nenumarate schimbari climatice si va mai trece, indiferent cata fasole mananca omenirea, ori cat de vegani devenim si
    indiferent cate Grete se vor mai inventa.
    Apropo, cine-i plateste periplul prin lume, intru luminarea celor ce nu pricep cat de nociv e omul modern? Cum se poate intretine soprana, actualmente somera, la cererea ficei de 16 ani ? Din ce plateste ea mancarea, fie si vegana, intretinerea case(i banuiesc ca nu locuiesc in cort) etc ?

    Sa lasam "dictoanele" .. "ca nu ne face bine".

    O sa ajungem sa ne masuram in amprente de carbon. La mai mare !
    • +1 (5 voturi)    
     Remember (Marţi, 27 august 2019, 10:21)

     arap [utilizator] i-a raspuns lui Breeze

     Ti se pareau prostii legaturile intre schimbarile climatice si geopolitica, ti-am demonstrat ca te inseli.

     Aceasta fata e admirabila pentru efortul sau, e onesta, ceea ce nu se poate spune despre cei care o ataca.

     In legatura cu clima se pare ca-ti scapa esentialul, nu planeta e in pericol.
     https://www.youtube.com/watch?v=ovbF0D2wySI&feature=youtu.be&t=113
     • -1 (3 voturi)    
      Noapte mintii (Marţi, 27 august 2019, 13:58)

      Breeze [utilizator] i-a raspuns lui arap

      Nu ai demonstrat nimic, fiindca nici nu ai cum. Tot atasezi linkuri, in rest totul e cancan. Citezi siteuri si materiale obscure. Nu stiu cum gasesti asemenea articole sau productii indoielnice pe youtube (apropo are 680 de viziualizari in 2 ani, mai putin de o viziualizare pe zi). Superb ...

      Pe teoria ta Beijing ar trebui sa fie gol, fiindca acolo aerul este aproape irespirabil. Cu toate astea, sunt 22 de milioane de oameni, ceva mai mult decat in toata Romania. Marea majoritate a oamenilor fug de razboaie, nici foamea nu-i goneste cu atata repeziciune, daramite schimbarile climatice. De foame se rezista pana la 3 saptamani, e demontrat de oameni ramasi blocati anumite perioade , in timp ce de bombe, doar cateva secunde.

      Schimbarile climatice "afecteaza" , ca si stresul, boala secolului, asa-zisele tari civilizate.
      Crezi ca un copil etiopian, distrus de foamete, de a carui mila plangi doar privindu-l, cunoaste stresul, ori are notiuni de amprenta de carbon ? In orice caz amprenta lui de carbon este infinit mai mica decat a ta ce utilizezi computerul, telefonul mobil, curentul electric, masina sau mijloacele de transport publice, iar peste toate astea te si alimentezi corespunzator. Putina decenta nu strica.

      Sa lasam gargara ... ca ne duce pe carari nebanuite ale propriei minti.

      Cand se vor aloca macar jumatate din fondurile risipite pe aberatii climatice pentru a potolii foamea intr-o anumita comunitate din Arfica sau Asia vom ajuta Pamantul. Pana atunci, totul e de noaptea mintii.

      Banii cheltuiti de d'alde Greta asigura mancarea si apa pe un an intr-un sat din Etiopia.
      • 0 (2 voturi)    
       Gigele (Marţi, 27 august 2019, 23:23)

       arap [utilizator] i-a raspuns lui Breeze

       Intre logoreea ta incoerenta si studiile stiintifice ale expertilor le aleg pe cele din urma.
 • -10 (20 voturi)    
  povestea (Duminică, 25 august 2019, 13:19)

  victor L [utilizator]

  drobului de sare este actuala.
  https://www.youtube.com/watch?v=rGV6rneGPek
 • -9 (33 voturi)    
  daca era Barna presedinte (Duminică, 25 august 2019, 13:20)

  cucuveauamov [utilizator]

  asa ceva nu era posibil
  • +9 (11 voturi)    
   batutul cimpilor (Duminică, 25 august 2019, 15:04)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   nu-i contructiv. doar daca faci sosele
  • +5 (5 voturi)    
   Daca mai traia Kerestoy (Duminică, 25 august 2019, 16:49)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Padurile ar fi fost salvate prin taiere.
 • +8 (24 voturi)    
  Citind acest articol (Duminică, 25 august 2019, 13:30)

  Mazeta [utilizator]

  contribui la încălzirea globală.
  • +6 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 25 august 2019, 14:31)

   [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

  • +4 (8 voturi)    
   D-şoara Mazeta, poate totuşi (Duminică, 25 august 2019, 20:50)

   calincb [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   micul dejun este de vină.
 • +11 (15 voturi)    
  offf! (Duminică, 25 august 2019, 15:08)

  iodixit [utilizator]

  dorinta de imbogatire, dorinta de epatare, foamea, etc, dar mai presus de toate prostia oamenilor destepti.
 • +5 (21 voturi)    
  planeta arde (Duminică, 25 august 2019, 15:17)

  carmen_i [utilizator]

  Cum sa nu arda padurile cand la conducere sunt oameni precum:
  - "Marele Geniu" Trump, care neaga incalzirea globala si s-a retras din acordul de la Paris.
  - Bolsonaro, care vrea sa defriseze cat mai repede padurea amazoniana ca sa faca loc mafiei, in timp ce da vina pe ONGuri pentru incendile din padure.

  Alti lideri, desi nu neaga incalzirea globala, sunt preocupati de alte lucruri si nu vor sa impuna reducerea emisiilor, deoarece ar lovi in interesele marilor corporatii.
 • -6 (20 voturi)    
  Oamenii de știință (Duminică, 25 august 2019, 16:02)

  Observatory [utilizator]

  ...socialiști fac din tzantar armăsar , in câteva luni aștept articolul ca se răcește planeta, Vai tu ce friguri sunt mai peste tot !!!
  Îmi aduc aminte acum 60 de ani, trăiam in București niște călduri uriașe și trecea o mașina la fiecare 45 de minute , dacă trecea, mai multe erau căruțele ....
  Ale Socialiștilor valuri !
  • +6 (14 voturi)    
   Comentariu care musteste de "inteligenta" (Luni, 26 august 2019, 7:35)

   dorsy [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Ia-te de mana cu anti-vaxerii, sunt la feli de "dastepti" ca si tine.
 • +12 (20 voturi)    
  ROMÂNIA (Duminică, 25 august 2019, 21:09)

  nick24 [utilizator]

  paradoxul pe care nu-l vede nimeni este că în Romània se aduc mașini diesel second hand la un preț MAI MIC decât voucerul de casare!!!
  Deci vom deveni cimitirul masinilor Europei și țara cea mai poluată din Europa.
  Ce facem contra poluării? Ne tăiem pădurile și parcurile!
  • -9 (15 voturi)    
   Si cu taote astea bolile pulmonare sunt in scadere (Duminică, 25 august 2019, 22:36)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   E ciudata cum se invarte treaba. Te-ai gandi ca daca poluezi ar fi mai rau, dar nu.
   • +7 (9 voturi)    
    E mai rau (Luni, 26 august 2019, 8:05)

    dorsy [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Scade mortalitatea pentru ca omenirea a dezvoltat tratamente performante, dar creste incidenta bolilor, ceea ce inseamna ca cauzele subzista. O serie de reforme au dus la diminuarea unor cauze: fumat, expunerea la substante periculoase in mediul de lucru, insa unele cauze nu pot fi eliminate decat printr-un efort global.

    Exista diferente majore intre tarile dezvoltate care au luat masuri si cele subdezvoltate care sunt mai afectate. Unele boli pulmonare sunt afectate si de cresterea temperaturilor, nu numai de poluare.
    • -3 (7 voturi)    
     Deci dieselul este mai slab decat fumatul? (Luni, 26 august 2019, 13:18)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui dorsy

     No worries then.
  • -6 (16 voturi)    
   hahahaha (Duminică, 25 august 2019, 22:52)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Dupa unii ecologisti ar trebui taiate capete, nu paduri!.
 • -4 (24 voturi)    
  tembelizare (Duminică, 25 august 2019, 21:57)

  athos64 [utilizator]

  Clima se schimba? Dintotdeauna. Ceea ce s-a schimbat in legatura cu incendiile din ultimii 30 de ani - mass media. Si sutele de agentii guvernamentale care trebuie sa-si justifice existenta.

  Adevarul este ca in cazul schimbarilor climatice, habar n-avem ce le cauzeaza. Pe langa intervalul irelevant de cand se fac inregistrari sistematice, modelele climatice actuale se bazeaza pe corelatii si nu pe cauzalitati.

  Asta nu se vrea o invitatie la pasivitate, dar sa fim seriosi , oricat de lung ar fi un articol, ramane total irelevant daca doar reia aceleasi ineptii, in ciuda unor "vedete" de ultima ora.
  • +6 (12 voturi)    
   Alt "destept" (Luni, 26 august 2019, 7:41)

   dorsy [utilizator] i-a raspuns lui athos64

   "Clima se schimba dintotdeauna", "habar n-avem ce le cauzeaza".
   Platitudini si minciuni din arsenalul celor care neaga incalzirea globala. Clima se schimba accelerat acum din cauza arderilor combustibililor fosili. Stim ce cauzeaza schimbarile climatice.

   Ineptiile apartin ignorantilor care neaga realitatea.
   • -4 (6 voturi)    
    ia zi doctore, in anii '70 erau emisii de co2? (Luni, 26 august 2019, 17:44)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui dorsy

    De racirea globala ai auzit? da de iarna nucleara?
    Stii cine erau "credinciosii"? aceiasi ecologisiti care acum sunt la 897% consens. Si atunci tot consens era.
 • +7 (15 voturi)    
  Earth 2145 (Duminică, 25 august 2019, 23:07)

  marius67 [utilizator]

  https://i.imgur.com/mmOzOGu.jpg
  • -10 (12 voturi)    
   hei (Luni, 26 august 2019, 1:19)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui marius67

   Yeah, sure. What a moron!
 • +11 (19 voturi)    
  Ma uit la toate comentariile de mai sus (Luni, 26 august 2019, 6:53)

  CipCC [utilizator]

  Pe langa faptul ca unii neaga incalzirea globala unii fac misto de ascest lucru, cum le sta bine romanilor!!!
  Cu asemenea oameni planeta asta nu are nicio sansa, asta in mod sigur!
  • +8 (10 voturi)    
   Foarte bun diagnostic. (Luni, 26 august 2019, 7:20)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

   Pacat ca nu pot sa dau decit un punct , nu lasa sistemul
 • +8 (18 voturi)    
  Bosonaro (Luni, 26 august 2019, 6:59)

  CipCC [utilizator]

  L-am auzit pe Bosonaro zicand ca celorlalt nu le pasa de Amazonia ptr. ca spun Amazonia noastra si el a interpretat acest lucru zicand: Toata lumea vrea o parte din amazonia nimanui nu-i pasa de Brazilia. In mod sigur oamenii se refereau la Amazonia ca plamanul intregii lumi si ptr. biodiversitatea de acolo....dar cu acest cretin lumea nu are nicio sansa!!!!
  • -8 (10 voturi)    
   Spusesi in timp ce porneai drujba prin Carpati. (Luni, 26 august 2019, 8:45)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

   Bai baiatu curatenia incepe de acasa. Vezi-ti de paduri!
   • +9 (11 voturi)    
    Ce am spus eu (Luni, 26 august 2019, 10:50)

    CipCC [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Ce am spus eu si ce spui tu!!!
    NU m-ar mira sa fii vreun beneficiar de pe urma taierii padurilor!!! La ce comentarii faci mintea ta este una mica si pe cale de disparitie!!!!
  • -2 (6 voturi)    
   mdea, curios e ca nimeni nu spune ca (Luni, 26 august 2019, 17:52)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

   intre 50-80% din oxigenul planetei vine din plancton.
   In acelasi timp nimeni, dar absolut nicaieri nu ve-ti intalni cifre absolute privind incendiile din Amazon, suprafata, procente din surafata totala, daca sunt numai in Brazilia sau si in statele vecine, etc.
   De ce? fiiindca se numara strict numarul de focuri/incendii care oriucum e la acelasi nivel cu cel din 2016.
   Bullshit total.
 • -5 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 august 2019, 8:35)

  [anonim]

  • +6 (12 voturi)    
   Dorele (Luni, 26 august 2019, 9:58)

   arap [utilizator] i-a raspuns lui

   Data viitoare vor calatori cu balonul ca sa te multumeasca si pe tine.
   • -5 (11 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 august 2019, 11:47)

    [anonim] i-a raspuns lui arap

    • +2 (4 voturi)    
     Am sanse (Luni, 26 august 2019, 20:54)

     arap [utilizator] i-a raspuns lui

     Tu n-ai nici una.
     • -4 (4 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 august 2019, 22:06)

      [anonim] i-a raspuns lui arap

  • -3 (9 voturi)    
   Chiar sunt curios (Luni, 26 august 2019, 12:41)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui

   Excelent linkul pe care l-ați inserat, excelente linkurile citate acolo. Chiar sunt curios cum vor justifica alarmiștii minciuna gogonată - fotografii vechi prezentate ca fiind de alatăieri. Probabil vor spune ceva de genul „scopul scuză mijloacele”, că deh, machiavelismul e bun dacă e pentru un scop nobil...
   Eu am încetat demult să mai reacționez la anunțuri smucite, în care totul e „urgent”, „catastrofal”, „breaking news”, e „criză”, „apocalipsă” șamd... Societatea asta modernă (zisă și post-modernă) nu mai știe să trăiască într-un ritm stabil, trebuie mereu să existe ceva care să-mi ridice pulsul, de parcă altfel nu aș putea funcționa. Pentru mine e doar o diferență cantitativă, nu și calitativă, între un titlu de genul „Incredibil ! Ce i-au putut face Simonei francezii ! Totul a explodat ieri !” (ca să afli în articol că meciul Simonei e programat ultimul pe terenul 7...) și un anunț precum „Criza climatică: mai avem 12 ani până la dispariția omenirii” (apud AOC).
   Nu mai sunt dispus să acord atenția mea celor care mi-o cerșesc cu disperare.
 • +4 (6 voturi)    
  sorry... (Luni, 26 august 2019, 8:55)

  let_s_twist_again [utilizator]

  dar citesc şi mă crucesc; mult prea mulţi imbecili pe lume, printre care destui dintre cei ce comentează pe aici...
 • -4 (12 voturi)    
  Stânga și paradoxul schimbării (Luni, 26 august 2019, 13:02)

  Tescovin [utilizator]

  Noua stângă ne învață cu sârg că, dacă vrem progres - și e obligatoriu să vrem -, atunci ne trebuie schimbări. Trebuie să schimbăm paradigma capitalistă, care creează opresiune, inegalitate, etc., trebuie să schimbăm religia, că e perimată, divizivă și inutilă, schimbăm genurile - facem din două vreo douăzeci, etc... Schimbarea e bună, schimbarea creează noi șanse și oportunități ! Hai cu schimbarea !
  Dar când vine vorba de schimbările climatice - văleu, ce chin, ce dor, ce jale măăăăi ! O să fie cu două grade mai cald și apa mării va crește în 100 de ani cam cu nivelul pe care olandezii îl dădeau la o parte în polderele lor în 2-3 ani cu tehnologia de la 1600. Dramatică schimbare, cu asta chiar nu ne putem acomoda !
  • +4 (10 voturi)    
   Va imaginati (Luni, 26 august 2019, 16:22)

   CipCC [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Va imaginati ca sunt oameni care gandesc asa, ca acest Tescovin( numele il da putin de gol ca are mintea aburita)!
   Cine a spus ca inlocuirea celor 2 genuri cu altele 20 este ceva ok si mai ales progres, cum ii spui tu..... mai ales ca acest lucru este subiectiv si se bazeaza pe sentimentele de moment a unor persoane! Noi aici ne bazam pe lucruri concrete cum ar fi faptul ca o femeie mosteneste o pereche de XX cromozomi iar barbatul XY. Nebuni sunt peste tot, asta nu inseamna ca ne luam dupa orice cretin care incepe sa vorbeasca.
   Oricum ai mintea aburita precum zic.....exista schimbari in bine si schimbari in rau....nu orice schimbare e buna. Daca tu de maine te apuci sa bei ca porcul si devii un alcoolic , te-ai schimbat, dar nu in bine!
   • -4 (6 voturi)    
    te faci ca nu pricepi (Luni, 26 august 2019, 20:25)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

    Comentariul de mai sus se refera la problema falsa a incalzirii climatice cauzate de emisiile de co2.
    Introducerea cu LGBTQ-si cele 30 sau 70 de genderi a fost de incalzire.
   • -1 (5 voturi)    
    Puțină decență nu strică (Marţi, 27 august 2019, 16:37)

    Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui CipCC

    Domnule, dacă tot faceți atacuri la persoană (în lipsa altor argumente mai solide), barem faceți-o fiind coerent. Chemical Ali v-a explicat de ce judecata dvs. este mai aproximativă decât a consumatorilor de tescovină - printre care nu mă număr, dar m-am gândit că un nickname ca cel pe care mi l-am ales de bunăvoie îi va ajuta să se dea de gol pe cei pentru care miștocăreala de nume ține loc de argumente în discuție.
 • +4 (12 voturi)    
  plin de comentarii imbecile (Luni, 26 august 2019, 15:23)

  kanes [utilizator]

  au scos capul din vizuini toti babuinii care cred ca e nostim sa spui prostii in timp ce planeta este distrusa.
  • 0 (4 voturi)    
   Quick quizz (Marţi, 27 august 2019, 16:59)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui kanes

   ...că nu am timp și nervi să stau la o discuție cu argumente (pe care sigur nu le aveți) despre de ce credeți că planeta este distrusă...

   Așa că vă întreb, scurt și la obiect: În cât timp credeți că „planeta va fi distrusă” ? Asta însemnând până la punctul în care supraviețuirea civilizației umane nu mai este posibilă în forma pe care o cunoaștem astăzi. (Observați, sper, că sunt rezonabil și nu identific termenul de „distrugere” cu o distrugere completă a lanțului vieții, cu atât mai puțin cu o obliterare totală a planetei - ceea ce ar fi mai aproape de semantica termenului „distrugere”)

   Deci, cam în câți ani vom fi nevoiți să trăim ca în epoca de piatră, câți om mai rămâne, refugiindu-ne către Extremul Nord ? Nu de alta, dar ca să știu să vă caut atunci pe Internet și să vă invit la o halbă de bere, la o terasă la alegerea dvs.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by