O suprafață mai mare decât cea reprezentată de trei terenuri de fotbal este despădurită pe minut în Pădurea Amazoniană braziliană, potrivit ultimelor date guvernamentale, împingând cea mai mare pădure tropicală a lumii mai aproape de punctul de la care nu se va mai putea reface, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste date confirmă temerile că președintele Jair Bolsonaro a dat cale liberă tăierilor ilegale, însușirilor ilegitime de suprafețe forestiere și incendierilor de vegetație pentru transformarea pădurilor în suprafețe agricole. .

Despăduririle de până acum, din luna iulie au atins pragul de 1.345 km pătrați, cu o treime mai mare decât suprafața consemnată luna trecută, potrivit sistemului de monitorizare prin satelit, Deter B. Această lună este pe cale să devină prima din ultimii ani în care Brazilia pierde o arie de pădure mai mare decât suprafața Marii Britanii.

Distrugerea pădurilor slăbește rolul acestora în stabilizarea climatului la nivel global. Oamenii de știință avertizează că pădurea este în pericol de a se transforma în savană, iar capacitatea sa de aborbție a carbonului va fi cu mult diminuată, având consecințe pentru întreaga planetă.

Datele oficiale de la Institutul Național de Cercetare Spațială devin o pată din ce în ce mai mare pentru imaginea publică a lui Bolsonaro, care a încercat de mai multe ori să susțină că acestea sunt false și a criticat liderii institutului. La începutul săptămânii, președintele a insistat ca cifrele să fie verificate de Ministerul Științelor și Tehnologiei și să fie văzute de el înainte de a fi făcute publice, "pentru a nu fi prins pe nepregătite".