Majoritatea britanicilor consideră că schimbarea climatică este o chestiune mai importantă pentru viitor decât cea privind Brexitul, potrivit unui nou sondaj, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prim ministrul Boris Johnson și-a început mandatul miercuri, cu promisiunea de a conduce Marea Britanie afară din UE pe 31 octombrie "fără doar și poate".

Însă 7 din 10 britanici cred că schimbarea climatică contează mai mult pe termen lung decât ieșirea din Uniune, dezvăluie un sondaj realizat de organizația de caritate Christian Aid.

Două treimi din cei 2.072 de oameni chestionați în perioada 19-21 iulie de firma de analiză ComRes spun că Johnson ar trebui să facă din criza climatică o prioritate, acum că se află în poziția de lider.

"Britanicii își dau seama de efectele devastatoare ale urgenței climatice, chiar și într-o perioadă de instabilitate politică", a declarat Laura Taylor, directorul de promovare de la Christian Aid.

"Adulții din Marea Britanie știu că există o criză mai mare, care este potențial catastrofală pentru întreaga umanitate", a adăugat ea.

Johnson are un trecut confuz în ceea ce privește acțiunile climatice. Ca primar al Londrei, a micșorat zona de aplicare a taxei pentru congestionarea traficului, o mișcare contra eforturilor de a diminua emisiile de carbon și poluarea aerului, însă a încurajat ciclismul prin introducerea unei scheme de închirere publică a bicicletelor. De asemenea, Johnson s-a împotrivit extinderii celui mai mare aeroport din Marea Britanie, Heathrow, în timpul mandatului de secretar de Externe, deși nu a reușit să blocheze proiectul.

"Oamenii sunt îngrijorați sincer în legătură cu schimbarea climatică deoarece chestiunea Brexitului va fi rezolvată, într-un fel sau altul", a afirmat Simon Gill, director executiv al Institutului de Dezvoltare Externă.

"Schimbarea climatică este cu mult mai greu de rezolvat și are nevoie de acțiuni mult mai coerente global, iar acest lucru ridică mai multe provocări", a adăugat acesta.