Islanda va amplasa o placă în memoria ghețarului Okjökull, primul ghețar de pe insulă care a pierdut acest statut din cauza încălzirii climatice care amenință dispariția altor 400 de masive glaciare, scrie AFP.

Ghetar (foto arhiva)Foto: Flickr

O placă memorială va fi inaugurată în 18 august pe locul fostului Okjökull ("Ghețarul Ok" în islandeză), în vestul insulei, au anunțat cercetători islandezi și de la Universitatea Rice din Statele Unite, care au inițiat acest proiect.

"Este vorba despre primul monument ridicat în onoarea unui ghețar dispărut din cauza schimbărilor climatice din lume", a declarat Cymene Howe, profesor de antropologie la Universitatea Rice.

Prin această placă cu litere aurite pe care scrie în islandeză și în engleză "O scrisoare pentru viitor", cercetătorii speră să sensibilizeze populația în fața declinului ghețarilor și a schimbărilor climatice.

"Toți ghețarii noștri vor avea aceeași soartă în cursul următorilor 200 de ani. Acest monument atestă că știm ce se întâmplă și ce trebuie făcut. Doar voi veți știi dacă am făcut-o", arată acest mesaj adresat generațiilor viitoare.

Okjökull a fost declasat în 2014, o premieră pentru insulă.

Gheața care acoperea încă 16 km pătrați în 1890 nu mai avea decât o suprafață de 0,7 km2 în 2012, potrivit unui raport publicat în 2017.

"Pentru a avea statutul de ghețar, masa de gheață și ninsoare trebuie să fie destul de groasă pentru a se deplasa grație propriei sale greutăți", respectiv 40 - 50 de metri grosime, astfel încât să producă suficientă presiune pentru a face gheața maleabilă, a explicat geologul Oddur Sigurdsson.

Parcul național Vatnajökull, înscris în patrimoniul mondial al UNESCO, poartă numele ghețarului pe care îl adăpostește și care este cea mai mare calotă glaciară din Europa.