Costa Rica va interzice importul de polistiren din cauza impactului asupra mediului
Aprobată la începutul săptămânii, legea va intra în vigoare în 2021, în același an în care guvernul a anunțat că țara va deveni prima țară plastic și carbon zero din lume.
Polistirenul este utilizat foarte des în împachetarea și transportul alimentelor, însă nu este un material biodegradabil. Acesta se sfărâmâ în părți mici care ajung în oceane și în alte surse de apă, unde sunt consumate de animale marine. Substanțele chimice utilizate în fabricație sunt periculoase pentru oameni, iar cei expuși pot dezvolta iritații de piele, ochi sau pot dezvolta probleme respiratorii și gastrointestinale.
Costa Rica a recunoscut acum mult timp biodiversitatea țării ca pe una dintre cele mai mari comori naționale, iar plasticul este considerat o amenințare uriașă la adresa acesteia.
Guvernul a declarat că "va promova și va încuraja reconversia industriilor care lucrează cu importurile și manufactura pachetelor realizate din polistiren expandat, pentru a ajuta la dezvoltarea alternativelor mai bune pentru mediu".
Președintele Carlos Alvarado Quesada a afirmat că era necesară o schimbare "în mentalitate și în fapte", pentru a proteja mediul natural și sănătatea umană.
"Azi am demonstrat țării că vom lupta pentru a proteja drepturile sale fundamentale, precum dreptul la sănătate, iar în același timp transmitem un mesaj clar referitor la faptul că administrația va face compromisuri pentru a atinge decarbonizarea economiei noastre", a adăugat președintele.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”