Păturile din aerogel ajută la imitarea efectului de seră de pe Terra și poate contribui la crearea unor regiuni fertile, scrie The Guardian.

Marte craterFoto: NASA

Mediul ostil de pe Marte a ridicat mereu obstacole pentru oamenii de știință, însă ei cred că au descoperit o soluție la această problemă, care presupune utilizarea unor pături de material care poate transforma suprafața rece și aridă în zone care pot susține activitatea agricolă.

Păturile din aerogel produc un efect asemănător cu cel de seră, prin care energia solară este captată pe pământ de CO2 și de alte gaze. Poziționate în locațiile potrivite, acestea ar putea topi destul din gheața subterană astfel încât plantele să poată fi ținute în viață.

Robin Wordsworth, care a lucrat la aceste pături în cadrul Universității Harvard a afirmat: "Dacă vrem să creăm un habitat durabil pe o altă planetă utilizând tehnologia din prezent, această abordare ar putea fi foarte utilă. Este complet scalabil, așa că zonele acoperite ar putea varia de la câțiva metri pătrați la regiuni întinse ale planetei."

Dacă oamenii vor decide să se îndrepte spre alte planete, așa cum Stephen Hawking a spus că este necesar, creșterea alimentelor este o chestiune care va trebui rezolvată. Cu toate acestea, obstacolele sunt mai mari de atât, incluzând radiațiile, substanțele posibil toxice din sol și condițiile de atmosferă. Foliile de aerogel nu rezolvă toate problemele, însă ar putea fi utilizare pentru a construi oaze fertile pe planete pustii, unde plantele ar putea prinde rădăcini.

Cercetătorii de la NASA și de la Universitatea din Edinburgh au ajuns la concluzia că aceste folii ar trebui să aibă o grosime de 2-3 cm pentru a putea bloca razele UV, a permite luminii să ajungă la plante și pentru a capta destulă căldură. Păturile ar putea fi așezate direct pe sol pentru a crește alge și plante acvatice, sau ar putea fi suspendate, pentru a oferi spațiu plantelor terestre să crească sub ele.