Debitul maxim al fluviului Dunărea, la intrarea în ţară, se va situa peste mediile multianuale în lunile iulie şi august, în timp ce în septembrie nu va depăşi prognoza debitelor medii estimate de hidrologi, reiese din prognoza de specialitate a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada iulie-septembrie 2019, citată de Agerpres.

DunareaFoto: USER UPLOADED

Astfel, debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, este estimat pentru prima lună din interval, respectiv luna iulie, la 6.200 metri cubi/secundă (mc/s), faţă de valoarea medie multianuală de 5.350 mc/s, iar cel minim de 3.800 mc/s.

Pentru luna august, hidrologii estimează un debit maxim al Dunării de 5.000 mc/s la intrarea în ţară, iar cel minim la 3.000 mc/s, faţă de media lunii respective, de 4.300 mc/s.

Totodată, pe durata lunii septembrie, debitul de nivel maxim prognozat este de 3.800 mc/s, similar cu valoarea medie multianuală a perioadei, iar cel minim la 2.500 mc/s.

Conform prognozei de specialitate, regimul hidrologic pe râurile interioare se va situa în luna iulie 2019, la valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare, mai mici pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Mureş superior şi mijlociu, Trotuş, Putna, Râmnicu Sărat, Bârlad, în bazinul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea unde vor avea valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare.

Hidrologii avertizează că în cursul acestei luni sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, cu efect de inundaţii locale pe unele râuri din zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial specifice acestei luni şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de nord a ţării.

În luna august 2019, regimul hidrologic va avea valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa şi Buzău şi la valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare pe celelalte râuri.

"Sunt posibile fenomene episodice de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide în timpul ploilor torenţiale", spun hidrologii.

Pe parcursul primei luni de toamnă, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Vedea, Argeş şi Ialomiţa.