Joi, preşedintele Ungarie, János Áder, şi omologul său slovac, Zuzana Caputová, au purtat discuţii, la Budapesta, despre combaterea schimbărilor climatice, precum şi despre chestiuni privind energia şi migraţia. Preşedintele Ungariei s-a întâlnit pentru prima oară cu Zuzana Caputová, care a fost învestită în urmă cu o lună în funcţia de preşedinte al Slovaciei, potrivit Magyar Hirlap.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficialul ungar a subliniat că împreună cu preşedintele slovac au fost de acord că, în domeniul combaterii efectelor schimbărilor climatice, omenirea a ajuns în ceasul al 12-lea.

Cei doi şefi de stat au adoptat poziţii similare şi în ceea ce priveşte importanţa energiei nucleare în vederea atingerii obiectivelor stabilite în lupta împotriva schimbărilor climatice, iar în privinţa migraţiei au pledat pentru prevenirea acestui fenomen. Zuzana Caputová a declarat că, în conformitate cu promisiuniile făcute în campania electorală, doreşte să fie preşedintele tuturor cetăţenilor ţării, respectiv, şi al celor 450000 de maghiari din Slovacia.

Preşedinta Slovaciei şi-a exprimat convingerea că "o democraţie este liberală numai dacă garantează pentru toată lumea egalitatea în drepturi, acesta fiind şi cel mai eficient mijloc de apărare a minorităţilor naţionale".