Canada va implementa de marți măsuri suplimentare pentru protejarea balenei nordice, o specie pe cale de dispariție, după ce șase din populația acestor mamifere au murit din luna iunie în golful St. Lawrence, scrie France 24.

Salvarea unei balene ce s-a incurcat intr-o plasa de pescuitFoto: Captura YouTube

Cel puțin trei dintre aceste morți ar fi fost cauzate de faptul că acestea au fost lovite de nave, susține Marc Garneau, ministrul Transporturilor al Canadei. Ca răspuns la aceste morți îngrijorătoare, primele din anul 2017, Garneau a introdus o măsură provizorie prin care viteza maximă legală a navelor a fost micșorată cu 10 noduri în jurul insulei Anticosti, potrivit declarației oferită luni de Ministerul Transporturilor.

Măsurile anunțate luni includ "încetinirea navelor din unele zone, mărirea suprafețelor în care restricțiile de viteză se aplică, creșterea supravegherii aeriene, finanțarea inițiativelor de îmbunătățire a acțiunilor de răspuns legate de problema mamiferelor marine".

Canada a închis deja un perimetru de 16.000 de km pătrați, împiedicând pescuitul comercial, pentru a proteja balenele. Avioanele guvernamentale se află acum în căutarea altor trei balene care au fost prinse în echipamente de pescuit, în ultimele zile.

"Se va încerca eliberarea acestora dacă acest lucru poate fi realizat în condiții de siguranță. Balenele nordice sunt printre mamiferele cele mai dificile când vine vorba de eliberare, din cauza dimensiunilor și a comportamentului", a declarat Fisheries and Oceans Canada.

Oficialii susțin că balenele nordice se află printre cele mai amenințate populații de animale din lume.