Rata apariției dezastrelor climatice este de unu la fiecare săptămână, deși cele mai multe dintre acestea nu atrag atenția internațională, iar țările aflate în curs de dezvoltare trebuie să se pregătească pentru impactul profund al acestora, potrivit avertismentelor ONU, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Catastrofele precum ciclonul Idai și Kenneth în Mozambic sau seceta din India atrag atenția presei în lume. Însă evenimentele numeroase cu impact mai scăzut care provoacă morți sau forțează oamenii să își părăsească casele au loc la o rată mai mare decât cea anticipată, a declarat Mami Mizutori, reprezentantul special al secretarului general ONU pentru reducerea riscurilor de dezastru.

"Nu este vorba despre viitor, este vorba despre ce se întâmplă acum."

Acest lucru înseamnă că adaptarea la criza climatică s-a putea să nu mai fie considerată o problemă pe termen lung, ci una care necesită o investiție în prezent, a mai spus Mizutori: "Oamenii trebuie să vorbească mai mult despre adaptare și rezistență."

Conform estimărilor, costurile dezastrelor climatice sunt de 520 miliarde de dolari pe an, în timp ce costurile adiționale ale construirii infrastructurii rezistente la efectele încălzirii globale sunt de doar 3% în următorii 20 de ani.

Mizutori susține: "Nu este vorba despre foarte mulți bani [în contextul cheltuielilor de infrastructură], dar investitorii nu fac destul. Ar fi necesară normalizarea standardelor pentru noi tipuri de infrastructură, pentru ca acestea să nu fie la fel de vulnerabile la efectele inundațiilor, secetei, furtunilor sau condițiilor de vreme extreme. Până acum, cea mai mare parte a atenției a fost îndreptată spre "atenuare", adică spre reducerea emisiilor de gaze. Multe dintre dezastrele cu impact mai mic ar putea fi prevenite prin sisteme de acces către apa potabilă în caz de secetă sau prin sisteme împotriva inundațiilor. De asemenea, reglementările pentru construcții ar trebui revizuite, potrivit lui Mizutori.