Plantarea a miliarde de copaci în toată lumea reprezintă soluția cea mai puțin costisitoare de combatere a crizei climatice, potrivit unui studiu în care oamenii de știință au calculat câți arbori ar putea fi plantați fără să fie afectate teritoriile utilizate pentru cultivare sau zonele urbane, scrie The Guardian.

PădureFoto: Flickr

Noul studiu arată că un program global de plantare ar putea să elimine două treimi din emisiile din atmosferă rezultate din activitatea umană, un procent despre care oamenii de știință spun că este "senzațional". Analiștii au aflat că există 1.7 miliarde de hectare fără copaci, iar pe 1.2 miliarde dintre aceste hectare, copacii ar putea crește în mod natural. Teritoriul ar fi aproximativ cât cel al Chinei și al Statelor Unite împreună. Au fost excluse terenurile utilizate pentru recoltă și zonele urbane, însă au fost luate în considerare pământurile folosite pentru păscut, unde cercetătorii cred că plantarea unor copaci ar veni în avantajul animalelor.

"Acest nou studiu cantitativ arată că restaurarea [pădurilor] nu este doar o soluție pentru schimbarea climatică, ci se află în fruntea acestora", a declarat prof. Tom Crowther, de la Universitatea elvețiană ETH Zürich, care a condus cercetarea.

"Ceea ce mă uimește este amploarea. Am crezut că restaurarea se va afla în top 10, însă este cu mult mai puternică decât toate celelalte soluții propuse."

Studiul este publicat în Science.

Inițiative de plantare a copacilor deja există, inclusiv Bonn Challenge, susținut de 48 de țări, care are ca scop restaurarea a 350 de milioane de hectare de pădure până în 2030. Însă acest studiu arată că multe dintre țările care și-au luat acest angajament, ar putea dubla teritoriul pus la dispoziție pentru realizarea restaurării.