Fostul ministru pentru Mediu din Australia, Melissa Price, a recunoscut că a oferit aprobarea unei mine de uraniu din Australia de Vest, deși știa că acest lucru ar putea duce la extincția a 12 specii native, scrie The Guardian.

UraniuFoto: Flickr

Această mărturisire este inclusă într-o scrisoare de expunere a motivelor, semnată de Price înainte ca aceasta să dea avizul minei de uraniu Yeelirrie, aflată la 500 de km de Kalgoorlie. Documentul arată și faptul că departamentul pentru mediu și energie a recomandat impunerea unei condiții care ar fi cerut din partea dezvoltatorului, Cameco, să se asigure că proiectul nu va duce la extincția a 12 specii care se găsesc în pânza freatică.

Însă Price a adoptat un set mai slab de condiții, care avea ca scop reducerea riscurilor pentru aceste specii, dar despre care deparamentul a declarat că conținea "neclarități semnificative" și nu se putea stabili dacă acestea ar avea sau nu succes.

Price a recunoscut că departamentul a recomandat condiții mai dure, dar a afirmat că dacă acestea ar fi fost impuse, "exista o șansă reală ca proiectul să nu demareze".

"Făcând aceste recomandări, departamentul a luat în considerare numai consecințele legate de mediu și nu a luat în calcul și beneficiile sociale și economice ale proiectului", a susținut Price.

Fundația pentru Conservare din Australia, care a cerut declarația legată de motive a lui Price a afirmat că: "o amenințare de dispariție directă și dovedită a fost complet ignorată sau, cel puțin, absolut subevaluată".

"Acest lucru arată cât de ineficiente sunt legile fedearale privind mediul", a declarat Dave Sweeney, din cadrul fundației.