Pescarii japonezi au pornit vânătoarea de balene în scopuri comerciale pentru prima dată în peste 30 de ani, după ce Tokyo a decis retragerea țării din Comisia internațională privind vânătoarea de balene, scrie The Guardian.

Balene esuateFoto: Captura Youtube.com

Cinci nave au părăsit Kushiro, un oraș din nordul Japoniei, luni dimineață, iar alte trei îmbarcațiuni au părăsit Shimonoseki, în sudul țării, în jurul aceleași ore. Împreună vor ucide 227 de balene până la finalul lunii decembrie, potrivit agențiilor de pescari. Oficialii din domeniu au primit vestea cu entuziasm.

"Sunt foarte bucuros și profund mișcat", a declarat Yoshifumi Kai, șeful Asociației pentru vânătoarea de balene de talie mică din Japonia, în cadrul unei ceremonii la care au participat politicieni, oficiali locali și vânători de balene.

"Aceasta este o industrie mică, dar sunt mândru de faptul că vânez balene. Oamenii vânează balene de peste 400 de ani în orașul meu natal", a adăugat Kai.

La sfârșitul anului trecut Japonia a anunțat că va părăsi tratatul pentru vânătoarea de balene, după ce a eșuat să convingă ceilalți membrii să se întoarcă la vânătoarea comercială într-un mod "sustenabil".

Consumul domestic de carne de balenă se ridica la aproximativ 200.000 de tone pe ani în anii '60, când reprezenta o sursă importantă de proteine, însă a scăzut la 5.000 de tone anual în ultimii ani, conform datelor guvernamentale.