Un val de căldură remarcabil de intens și precoce - simptom al încălzirii globale - s-a instalat marți în Europa, cu recorduri de căldură așteptate în mai multe țări până la sfârșitul săptămânii, scrie AFP.

Incalzire globala Foto: NOAA

"Valurile de căldură sunt marca încălzirii" globale, a rezumat Jean Jouzel, fost vicepreședinte al Giec (experții în climat ai ONU) și "evident diagnosticul e că vor deveni mai precoce, mai intense, mai frecvente".

Institutul climatologic specializat din Potsdam a precizat că verile cele mai calde în Europa din anul 1500 au fost întâlnite în cursul secolului XXI: în ordine descrescătoare 2018, 2010, 2003, 2016 și 2002.

Încălzirea climatică va genera nevoi crescut de energie, în special pentru climatizare, de la +25 la +60% până la mijlocul secolului, potrivit unui studiu publicat luni.

Creșterea de energie ar putea crește cu un sfert, chiar dacă încălzirea va fi limitată. Această creștere va atinge 58% dacă emisiile de gaze cu efect de seră păstrează trendul prezent.

Iar acest lucru ar contribui la dereglarea și mai accentuată dacă această energie va proveni din surse fosile (cărbune, gaz sau petrol), arată acest studiu publicat în Nature Communication.

"Insulele de căldură"

"Insule de căldură", marile orașe vor suferi cel mai mult, din cauza solurilor betonate, a lipsei copacilor și a activității umane.

În Franța, ventilatoarele și aparatele de aer condiționat sunt foarte căutate, rafturile fiind luate cu asalt și golite în câteva minute. În fața magazinelor unde se vinde gheață se formează cozi.

Belgia a emis o avertizare de căldură puternică, așteptându-se la maxime până la 34 sau 35 de grade începând de marți.

Germania ar putea cunoaște și ea un mijloc de săptămână cu temperaturi printre cele mai mari înregistrate în ultimii peste 70 de ani, recordul datând din 1947, cu 38,2° la Frankfurt.

În Spania, agenția meteo Aemet a emis o alertă de "val de căldură" începând de miercuri, așteptându-se la temperaturi de până la 42 de grade în nord-estul țării.