Mai mult de 500 de vulturi din specii aflate pe cale de dispariție au murit otrăviți în Botswana, potrivit oficialilor locali. În nord-estul țării au fost găsiți în total 537 de vulturi și două acvile de stepă, deși nu este clar când sau ce le-a provocat decesul, scrie BBC.

VulturFoto: pexels.com

Autoritățile suspectează că braconierii care au ucis trei elefanți le-au contaminat cadavrele cu otravă. Ei au declarat că otrăvirea în masă a fost "periculoasă și dăunătoare pentru mediu" și a încurajat oamenii să "renunțe la astfel de acte ilegale". Zona a fost decontaminată și au fost luate probe pentru o analize de laborator.

Vulturii care înconjoară corpurile animalelor ucise pot fi văzuți adesea de la kilometri distanță, astfel încât braconierii îi otrăvesc pentru a nu da de bănuit și pentru a nu fi urmăriți, informează corespondentul BBC din Africa, Alastair Leithead. Cele mai multe dintre păsări au fost vulturi cu spatele alb.

În zonă au fost găsiți și 17 vulturi cu capul alb și 28 de vulturi cu gluga, specii aflate, de asemenea, în pericol critic de dispariție. În Botswana s-a declanșat un val de critici, luna trecută, după ce a eliminat interdicția de a vâna.

Guvernul a susținut că prohibiția a dus la creșterea numărului de elefanți care produc pagube în agricultură și care au ucis chiar și câteva persoane. Botswana are aproximativ 130.000 de elefanți, cel mai mare număr din întreaga lume.