Opt țări europene și-au luat angajamentul de a elimina cărbunele din producția de electricitate, până în 2030, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, scrie The Economic Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Din ce în ce mai multe state membre își asumă decizia de a elimina treptat cărbunele în următoarea decadă", a declarat comisarul european pentru probleme legate de climat și energie, Miguel Arias Canete.

Canete a anunțat că printre țările Uniunii Europene care își iau acest angajament, Franța și-a impus cel mai apropiat termen limită, în anul 2022. Danemarca, Spania, Olanda, Portugalia și Finlanda au anunțat că își vor îndeplini promisiunea până în anul 2030, iar Italia și Irlanda până în 2025.

De asemenea, Germania, cea mai puternică economie a Uniunii și cel mai mare poluator, a sugerat că va seta un termen limită pentru renunțarea la electricitatea produsă prin cărbune.

Comisia europeană așteaptă acum planurile detaliate ale țărilor legate de procesul de tranziție. Acesta va trebui să includă modalitățile prin care va fi finanțată trecerea la energia verde și de ce altă sursă va fi înlocuit cărbunele.