Un urs polar flămând a fost reperat la periferia orașului industrial Norilsk, cel mai nordic oraș din Siberia, căutând mâncare în tomberoane, la peste 800 de kilometri de habitatul său tradițional, au spus marți autoritățile locale, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Imaginile cu animalul, vizibil extenuat, au făcut turul rețelelor sociale din Rusia. Acesta a fost văzut pentru prima dată duminică seară în zona industrială a orașului Talnakh, la nord-est de Norilsjk, au precizat pentru AFP un responsabil local al serviciilor de mediu, Alexandre Korobkine.

”Acesta încă se deplasează în jurul unei fabrici, sub controlul polițiștilor și a serviciilor de urgență care asigură siguranța cetățenilor”, a spus el.

O echipă de specialiști va ajunge miercuri în acest oraș situat la nord de Cercul Polar pentru a inspecta animalul și pentru a lua o decizie cu privire la soarta lui.

Călătoriile urșilor polari în căutarea hranei sunt din ce în ce mai dese în nordul Rusiei, în timp ce habitatul lor și rezervele de hrană s-au deteriorat din cauza schimbărilor climatice și a topirii gheții.

Cu toate acestea sunt rare ocaziile în care rezidenții orașului Norilsk văd un urs polar la câteva sute de kilometri distanță de banchiză. Aceștia sunt recunoscuți ca fiind o specie pe cale de dispariție, iar vânarea urșilor polari este interzisă în Rusia.

În luna februarie, locuitorii arhipelagului arctic Novaia Zemlea s-au confruntat cu o invazie de urși polari agresivi care căutau hrană, forțând autoritățile să declare stare de urgență până la plecarea urșilor, zece zile mai târziu.