La intrarea în Oceanul Arctic, în nord-vestul Rusiei, temperaturile au atins, în weekend, 29,9 grade Celsius. Între timp concentrația de dioxid de carbon în atmosferă a atins 415 ppm (părți per milion), pentru prima dată în istoria umanității. Luate separat, aceste date sunt doar parametri, dar luate laolaltă subliniază portretul unei schimbări climatice induse de necontestat, scrie Stuff.co.nz, citând Washington Post.

Marea AlbaFoto: Google Maps

Astfel, sâmbătă, în orașul Arhangelsk, din Rusia, unde temperatura medie în această perioadă a anului este de 12 grade Celsius, termometrele au arătat 28,9 grade Celsius. Orașul cu 350.000 de oameni este situat chiar la Marea Albă, un intrând al Mării Barents care aparține Oceanului Arctic.

În Koynas, un sat din orașul portuar Arhangelsk, a fost chiar mai cald, s-au înregistrat 30,5 grade. Valul de căldură a atins și în Finlanda, unde termometrele au arătat sâmbătă și 25 de grade, cea mai mare temperatură din țară în acest seson până acum.

Acest val de caldură deosebită pentru zonă s-a simțit în mai multe zone din Arctica.

În Groenlanda, de exemplu, sezonul de topire a calotei a început cu o lună mai devreme. În Alaska, gheața de pe râuri s-a spart la date record.

Toate aceste schimbări s-au produs pe fondul creșterii neîncetate a concentrației de dioxid de carbon, care a depășit acum un nou prag simbolic.

Un observator din Hawaii a măsurat sâmbătă o concentrație de dioxid de carbon de 415 părți pe milion, mult mai mare decât alte valori atinse vreodată în ultimii cel puțin 800.000 de ani. Concentrația de dioxid de carbon a crescut aproape cu 50 la sută de la Revoluția industrială.

Dioxidul de carbon este un gaz cu efect de seră care cauzează încălzirea globală.