Un hibrid cu abilitatea de a supraviețui în ape intens poluate a apărut printre peștii dintr-un port important din Texas, potrivit Independent.

PoluareFoto: YouTube

Apele din canalul portuar Huston, Texas, reprezintă de mult timp o amenințare pentru peștii din zonă, care sunt nevoiți să se adapteze la poluare pentru a nu muri din cauza anomaliilor cardiace.

Rata poluării a crescut prea repede pentru a permite peștilor din familia ciprinidelor, care trăiesc în apropierea portului, să se dezvolte natural pentru a rezista condițiilor. Însă întâlnirea dintre plevușcă și specia fundulus heteroclitus a produs un hibrid rar care s-a adpatat prin accelerarea ritmului evolutiv.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea Baylor, iar studiul va fi publicat în Science.

"Sub presiunea unor condiții de poluare extreme, soluția finală nu este variația propriului material genetic, ci viariația rezultată prin hibridizare, cu o specie soră", a declarat Dr Elias Oziolor, unul dintre autorii studiului.

"Studiul nostru arată că hibridizarea poate acționa ca un mecanism de salvare evoluționist - nu numai ca răspuns la poluarea chimică, ci poate și ca răspuns la schimbările rapide de mediu asociate cu schimbarea climatică", a adăugat Cole Matson, profesor asociat la Universitatea Baylor și co-autor.