Studiul unui grup de cercetători din Germania explorează posibilitatea transformării sistemelor de aer condiționat în aparate de convertire a dioxidului de carbon în combustibil, potrivit MIT Technology Review.

Aparate de aer conditionatFoto: Flickr

Aparatele de aer condiționat consumă multă energie, contribuind masiv la creșterea temeperaturii globale. Un grup de cercetători de la Institutul de Tehnologie Karlsruhe sugerează că acestea ar putea fi utilizate pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, conform unui articol din Nature Communication, de săptămâna aceasta.

Cei implicați în cercetare sugerează că sistemul de aer condiționat ar putea fi adaptat astfel încât să captureze dioxidul de carbon și apa din aer, cu ajutorul unor tehnologii la care companii precum Climeworks lucrează în momentul de față. După colectare, apa și dioxidul de carbon sunt transformate în hidrocarburi regenerabile.

Oamenii de știință susțin, de exemplu, că adaptarea tuturor aparatelor de aer condiționat aflate în celebra clădire Messeturm din Frankfurt ar însemna captarea a o mie de tone de CO2 pe oră.

Planul este încă la un nivel speculativ și depinde de metode care sunt încă în stadiul de proiect. ​