Parlamentul britanic a declarat miercuri "stare de urgență" simbolică privind schimbările climatice, susținând un apel al liderului opoziției, Jeremy Corbyn, pentru o "măsură rapidă și drastică" privind protecția mediului pentru generațiile viitoare, relatează Mediafax citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Măsura a fost adoptată ca o moțiune a opoziției, folosind o procedură de obicei ignorată de partidul de guvernământ și nu are consecințe directe asupra politicii.

Dar este un semn al unei mișcări crescânde a activismui vocal, în special în rândul tinerilor din Europa, care au organizat greve în școli și campanii de neascultare civilă pentru a solicita luarea unor măsuri.

După cele 11 zile de proteste ale grupului de activiști ai "Extinction Rebellion" au provocat tulburări majore în centrul Londrei în ultimele săptămâni, iar tânăra activistă suedeză Greta Thunberg s-a adresat parlamentarilor într-o sesiune la nivel înalt.

Corbyn le-a spus parlamentarilor că ar trebui să îi asculte pe "cei care au cel mai mult de pierdut" din cauza schimbărilor climatice, spunând că generația tânără se află "înaintea politicienilor în această privință, cea mai importantă problemă a vremurilor noastre".