Imagini apocaliptice în sudul ţării. Vorbim despre un fenomen meteo extrem în zona localităţii Drajna, din judeţul Călăraşi. Meteorogul Mihai Timu a explicat care au fost condiţiile meteo care au favorizat formarea acestei tornade şi cât de periculoşi sunt norii cumulonimbus, care dezvoltă asemenea fenomene violente.

Tornada DrajnaFoto: Digi24

„E o tornadă, am avut în ultimele 2 – 3 ore mai multe avertizări cod portocaliu care pe lângă averse, grindină includeau şi acest vânt puternic, chiar cu aspect de vijelie.

Contextul anunţa această instabilitate, avem un front rece care a pătruns în prima parte parte a zilei prin Oltenia şi s-a deplasat lent spre Muntenia şi Dobrogea. În spate avea temperaturi mai scăzute, în faţă un aer mai cald, care a generat temperaturi de până la 25 de grade Celsius în sud-est. Când sunt astfel de temperaturi, se dezvoltă aceşti nori cumulonimbus. Sunt cei mai periculoşi, din datele radar vârful a atins azi 13 – 14 km, iar baza lor a pornit de la 500 m - un km. Aceşti nori produc aceste fenomene foarte violente.

Citește continuarea pe Digi24.