Mii de persoane au protestat duminică în Hong Kong împotriva unei modificări legislative care ar permite extrădarea către China continentală, Taiwan și Macau a persoanelor acuzate de fapte penale, informează BBC. Autoritățile susțin că modificarea legislației trebuie să fie făcută până în luna iulie pentru a permite extrădarea unui suspect de crimă în Taiwan, însă protestatarii susțin că astfel de decizii ar permite Beijingului să aibă o putere politică mai mare asupra teritoriului, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poliția estimează că aproximativ 22.000 de persoane au luat parte la protest, în timp ce organziatorii susțin că numărul participanților se ridică la 130.000. Acestea sunt cele mai ample mișcări de protest din Hong Kong de la demonstrațiile pro-democrație din 2014. Protestatarii au cerut și demisia șefei Executivului, Carrie Lam, cunoscută pentru poziția sa pro-Beijing.

Cu toate că oficialii din Hong Kong au dat asigurări că nicio persoană care ar risca să fie condamnată la moarte, torturată sau condamnată din motive politice nu ar urma să fie extrădată către China, protestatarii s-au declarat sceptici în legătură cu aceste promisiuni și au acuzat-o pe Carrie Lam că ar fi „trădat” cetățenii din Hong Kong.

Ei susțin că se opun acestor modificări legislative și din cauza încălcărilor repetate ale drepturilor omului de către regimul comunist de la Beijing. Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani.

Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O țară, două sisteme”.