Planeta a pierdut 12 milioane de hectare de pădure tropicală anul trecut - echivalentul a 30 de terenuri de fotbal pe minut - potrivit unui raport eliberat joi, relatează Reuters.

padureFoto: Pexels

Acest declin anual este al patrulea cel mai semnificativ, de la începutul monitorizării, în 2011.

"Pădurile lumii sunt în stare de urgență acum", a declarat Frances Seymour, specialistul care a condus cercetarea, din cadrul Institutului de Resurse Globale (SUA).

"Pădurile sunt cea mai puternică barieră pe care o avem împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității, dar acțiunile de despădurire sunt din în ce mai agresive", a afirmat John Sauven, director executiv al Greenpeace UK.

Studiul a arătat că o mare parte din pierderi sunt legate de pădurile tropicale, unde copacii maturi și greu de înlocuit au fost înlăturați. Rata distrugerii în 2018 a fost mai scăzută decât în anii anteriori. În 2016 a atins un record, cu pierderea a 17 milioane de hectare de pădure, mai ales din cauza incendiilor. Anul trecut, mai mulți filantropi au promis să ofere 459 de milioane de dolari pentru a salva pădurile tropicale, la Summitul Global Climate Action, din California.

"Defrișarea cauzează mai multă poluare decât toate mașinile, camioanele, navele și avioanele lumii împreună", a declarat Glenn Hurowitz, director executiv al organizației Mighty Earth.