Tigrii bengalezi sunt una dintre speciile cele mai afectate atât de schimbările climatice, cât și de braconaj. Cercetătorii avertizează că, dacă se va continua în ritmul acesta, în 50 de ani aceste animale vor dispărea complet din unul dintre cele mai mari habitate ale lor- o pădure uriașă numită Sundarbans, care traversează India și Bangladesh, conform CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ultimii 100 de ani, aproximativ 95% dintre tigri au dispărut. Asta înseamnă că mai puțin de 4.000 de exemplare mai trăiesc la ora actuală în sălbăticie și doar o parte dintre aceștia sunt liberi în pădurile din Sudarbans.

Zona Sudarbans acoperă aproximativ 10.000 de km pătrați care se micșorează rapid, unele insule aflate pe suprafața habitatului chiar scufundându-se din cauza nivelului mării care se ridică mult mai repede decât media globală.

Creșterea nivelului mării și scăderea precipitațiilor fac nivelul de sare din apă să crească și el, ceea ce devine periculos pentru animalele care nu mai au acces la apă potabilă: „ Apa dulce este crucială pentru supraviețuirea tigrilor bengalezi. Dacă nivelul mării continuă să crească tigrii nu vor mai putea să trăiască”, a spus Sharif Mukul, profesor la Universitatea din Bangladesh.

Între 2004 și 2015, numărul tigrilor bengalezi a scăzut de la 440 la 106 în Sundarbans. Acest număr este „alarmant de scăzut”, a spus Dipankar Ghose, directorul programului legat de protecția speciilor din cadrul Fondului Mondial al Animalelor Sălbatice (WWF) și se întâmplă din cauza „unei exces în ceea ce privește braconajul, dar și din cauza degradării și a fragmentării habitatelor”.