Președintele statului Seychelles, o țară insulară aflată la 1600 de km de Africa, a ținut duminică un discurs inedit care a avut ca scop educarea populației în ceea ce privește protejarea mărilor și a oceanelor. Liderul a ales să țină cuvântarea live într-un submarin aflat la 124 metri sub nivelul mării, relatează AP.

Președintele din SeychellesFoto: captura foto

Danny Faure, președintele Republicii Seychelles (Seișele), o țară insulară formată din 115 insule de la Oceanul Indian, a vorbit despre efectele devastatoare ale încălzirii globale, dar și despre necesitatea unei cunoașteri mai ample, dar și a unei educații mai bune în ceea ce privește conservarea mediului înconjurător:

„Oceanele acoperă peste două treimi din suprafața lumii, dar rămân, în cea mai mare parte, necunoscute. Avem hărți mai bune ale planetei Marte decât hărți care ne arată adâncurile oceanelor”, a spus Faure.

Președintele, îmbrăcat în pantaloni scurți și într-un tricou care avea imprimat numele statului Seychelles pe el, a adăugat că deși rolul oceanelor în menținerea climei este subestimat de multă lume, apele generează „jumătate din oxigenul pe care îl inspirăm”.

Totodată, președintele a vorbit și despre misiunile științifice subacvatice, confirmându-le importanța. „Problema cu care ne confruntăm e mai mare decât putem noi să ducem și nici nu putem aștepta ca generația viitoare să o rezolve. Începem să nu mai avem nici scuze care să ne împiedice să acționăm și începem să nu mai avem nici timp”, a mai adăugat șeful statului insular.

Micile națiuni insulare sunt printre cele mai vulnerabile în ceea ce privește creșterea nivelului mării cauzate de schimbările climatice, iar unele au găsit modalități creative de a-și exprima preocupările. Eroziunea teritorială, recifele de corali morți și frecvența sporită a fenomenelor meteorologice extreme sunt doar trei dintre problemele care amenință existența acestor țări.