Pe o plajă din Italia a fost găsită o balenă moartă. Animalul avea în burtă peste 20 de kilograme pe plastic, ceea ce a dus atât la moartea ei cât și a fetusului, afirmă Ministrul Mediului din Italia, conform cnn.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

În stomacului mamiferului s-au găsit saci de gunoi, plase de pescuit și alte reziduuri, informează pentru CNN membrii din organizațiile guvernamentale care au ca scop protejarea apelor și a oceanelor.

Animalul mort a fost găsit într-un punct turistic important din Sardinia și anume în Porto Cervo. Ministrul Mediului din Italia, Sergio Costa a postat pe o rețea de socializare următorul mesaj: „Mai există oameni care spun că astea nu sunt probleme importante? Pentru mine nu numai că sunt importante, dar le consider chiar prioritare. Ne-am obișnuit cu confortul obiectelor dispensabile în trecut, iar acum plătim consecințele, în special animalele.”

Eurodeputații au aprobat miercurea trecută interzicerea din 2021 a produselor din plastic de unică folosință precum farfurii, tacâmuri sau paie. Parlamentul a votat cu 560 de voturi pentru, 35 împotrivă și 28 de abțineri acordul convenit cu miniștrii UE, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. Legat de această lege, Sergio Costa a spus: „Italia va fi una dintre primele țări care va implementa măsura.”

Potrivit Comisiei Europene, mai mult de 80% din deșeurile marine sunt din plastic. Produsele vizate de această legislație constituie 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din întreaga lume. De exemplu, chiar luna trecută o balenă a fost găsită moartă pe o coastă din Filipine. În stomacul ei s-au găsit 40 de kilograme de pungi de plastic.