În noaptea dintre 14 și 15 martie, ciclonul Idai a devastat orașul-port Beira, în Mozambic, afectând grav şi oraşele vecine, Malawi și Zimbabwe. Din Beira, cel de-al doilea oraș ca mărime din Mozambic, cu o populaţie de 500 de mii de locuitori, nu a mai rămas nimic: case înghiţite de ape, poduri și drumuri măturate de vânt, spitale distruse, sistemul de apă potabilă a fost deteriorat, iar oraşul nu mai are energie electrică. În această țară din sud-estul Africii, care, cu cele 30 de milioane de locuitori ai săi, este printre cele mai sărace din lume, ciclonul Idai a lăsat în urmă 400 de morți, peste 1.500 de răniți şi 15.000 de persoane strămutate, potrivit La Stampa, citat de Rador.

Inundatii MozambicFoto: Captura YouTube

Potrivit Naţiunilor Unite, este vorba despre ''unul dintre cele mai grave dezastre ecologice care au lovit emisfera sudică''. Un scenariu apocaliptic descris şi de ONG-urile aflate la faţa locului, care au transmis dramatice mărturii despre leşuri care plutesc pe străzile inundate și supraviețuitorii care caută adăpost printre copaci și pe acoperișurile clădirilor rămase în picioare. Numeroase infrastructuri au fost distruse, ceea ce face ca accesul la alte regiuni afectate să fie foarte complicat. Patru provincii mari, reprezentând aproximativ 12 milioane de locuitori sunt sub apă, iar oamenii pot fi salvați doar cu ajutorul elicopterului.

Dramatică şi relatarea liderului de proiect de la „Medici Fără Frontiere“, Gabriele Santi: „prima problemă sunt casele, persoanele nu au unde să se adăpostească, nu mai au un acoperiș deasupra capului. Apoi apa, oamenii beau apă din canale sau de la sol, dar este apă murdară care poate aduce boli. Spitalul se află pe malul oceanului și fost lovit în plin de ciclon, fiind aproape complet devastat. 17 centre de sănătate au fost grav avariate, iar ultimul s-a prăbușit''.

Cealaltă problemă majoră este mâncarea. 1,7 milioane de locuitori se află în traiectoria ciclonului Idai. Pe termen lung, consecințele acestui tip de inundații ar putea fi catastrofal în Africa de Sud, unde majoritatea produselor alimentare provin din zonele agricole. În Mozambic, care în clasamentul Indicelui Dezvoltării Umane privind anul 2011 a ocupat poziția 184, dintr-un total de 187 de țări, culturile din acest an sunt total compromise, o problemă care afectează 80% din populație ce trăiește din cultivarea terenurilor. Pentru aceasta, Amnesty International a cerut comunității internaționale să nu se mobilizeze doar în faţa urgenţei umanitare, dar, de asemenea, să acționeze împotriva consecințelor schimbărilor climatice, care fac ca aceste fenomene să fie şi mai violente și extreme.

Mai mulţi oameni de ştiinţă au abordat recent problema încălzirii în zona sudică a Oceanului Indian în publicaţia South African Journal of Science. Potrivit experţilor, în timp ce apa se încălzeşte, se extinde şi zona cu temperaturi favorabile formării cicloanelor tropicale. Paralel, schimbările climatice afectează un număr tot mai mare de zone tropicale, prin intensificarea cicloanelor.

Pe măsură ce schimbările climatice vor continua şi se vor intensifica, aceste furtuni vor fi din ce în ce mai numeroase şi mai frecvente, provocând daune imense.