O echipă formată din comisari ai Gărzii Naționale de Mediu și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului a mers, joi, la depozitul de deșeuri municipale Glina, în urma verificărilor nefiind identificate deșeuri radioactive, anunță vineri Garda Națională de Mediu.

Groapa de gunoi GlinaFoto: Agerpres

"O echipă formată din comisari ai Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul General și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului - Laboratorul Național de Referință pentru Radioactivitate s-a deplasat, în data de 07.02.2019, la depozitul respectiv, pentru a efectua măsurători cu privire la nivelul radiațiilor din incinta acestuia și de la limita amplasamentului. În urma verificărilor efectuate de Garda Națională de Mediu, pe amplasament nu au fost identificate deșeuri radioactive", arată Garda Națională de Mediu într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Reprezentanții Gărzii de Mediu mai precizează că determinările efectuate cu aparatura din dotarea Laboratorului Național de Referință pentru Radioactivitate (LNRR) nu au înregistrat depășiri față de nivelul normal de radiații, valorile situându-se în limitele fondului natural atmosferic.

"Măsurătorile au fost efectuate în diferite puncte ale amplasamentului, în mod special în zona de recepție a deșeurilor și în zona celulei de depozitare. Ca urmare a verificărilor și a rezultatelor determinărilor efectuate de laborator, vă comunicăm că, în data de 07.02.2019, pe amplasamentul depozitului de deșeuri Glina, nu au fost găsite deșeuri radioactive și nu s-au identificat depășiri față de nivelul normal de radiații. În continuare, Garda Națională de Mediu va efectua inspecții periodice și va monitoriza situația depozitul de deșeuri, conform competențelor specifice", potrivit sursei citate.

Reacția Gărzii Naționale de Mediu vine după ce Asociaţia Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă AEDE a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că a avut loc o poluare cu iod radioactiv anunțată chiar de către societatea Ecorec SA, care administreaza groapa de gunoi Glina și care informa, prin adresa nr. 877/22.10.2018, agenții economici și Primaria Sectorului 2 că au fost aduse în incinta gropii de gunoi Glina deșeuri care conțin iod radioactiv, încălcându-se legislația în vigoare.