Fostul presedinte al grupului petrolier angol-olandez Shell, Mark Moody-Stuart, cere Uniunii Europene sa interzica autoturismele care consuma prea mult. Sunt vizate automobilele noi. Cele vechi vor iesi singure de pe piata.

"Nimeni nu are nevoie de o masina care consuma intre 19 si 28 de litri de benzina la 100 km, a declarat Sir Moody-Stuart pentru BBC News, propunand sa fie interzise toate autoturismele care au nevoie de mai mult de 8 litri la 100 km.

"Sunt necesare reglementari foarte stricte care sa nu permita construirea unui autoturism ce nu indeplineste anumite norme. Putem conduce in continuare un Aston Martin, dar numai daca acesta consuma 5-6 litri la 100 km", a declarat Moody-Stuart, care conduce acum cel mai important grup minier britanic.

"Fara reglementari stricte, benzina fara plumb nu ar fi existat astazi, si nici catalizatorii, centurile de siguranta sau airbag-urile", a adaugat acesta.

Putem sa cumparam cea mai spatioasa masina, cea mai rapida, daca indeplineste normele de eficacitate energetica", a explicat Moody-Stuart, adaugand: "nevasta mea si cu mine conducem un autoturism hibrid din 2001.Masina este frumoasa, confortabila, silentiosa si consuma 3 litri la 100 km".

Moody-Stuart considera ca, pana acum, UE a fost mult prea ingaduitoare cu constructorii de automobile.

Constructorii de autoturisme din Marea Britanie au reactionat ferm. Ei spun ca proprietarii de masini cu consum mare platesc deja taxe suplimentare.