Insulele Galapagos, un arhipelag care include o faună unică în lume, au interzis focurile de artificii de Anul Nou pentru a-și proteja animalele, au declarat autoritățile vineri conform AFP.

Viata marina in Insulele GalapagosFoto: Royal Palm Galapagos

O rezoluție care interzice intrarea, comerțul, distribuția și utilizarea focurilor de artificii sau pirotehnice pe insule a fost aprobată în unanimitate, a transmis guvernul local într-un comunicat.

În "ecosistemele la fel de sensibile ca cele ale Insulelor Galapagos, faunalor unică în lume este afectată" de artificii, searatăîn comunicat.

Animalele suferă de tahicardie, stres și anxietate, careperturbă în mod semnificativ comportamentul lor și, prin urmare, supraviețuirea lor, potrivit autorităților.

Lorena Tapia, președintele administrației locale din Galapagos, consideră că aceasta este o decizie istorică. "Este un cadou pentru Ecuator și întreaga lume pentru conservare speciilor", a scris ea pe Twitter.

Sunt permise focurile de artificii care produc lumină fără a face zgomot.

Insulele Galapagos, insule ecuatoriene situate la o mie de kilometri de coastă, sunt renumite pentru țestoasele lor uriașe, pinguini și nenumărate alte specii ce nu există în altă parte.

Un parc național, creat în 1959, protejează 97% dinsuprafața insulei, iar în jurul insulelor a fost creată o rezervație marină de 138.000 km², declarată în 1978 de către UNESCO drept patrimoniu mondial.

Și pescuitul este interzis într-un sanctuar de 38.000 km² între insule, care include ceamaimare concentrație de rechini din lume.