​​Încălzirea globală pune în pericol locuințe, economii, sănătatea persoanelor și chiar viețile indivizilor. Această realitate nu înseamnă că emisiile globale de CO 2, care ar putea să atingă un nivel fără precedent în 2018, vor fi reduse, informează cotidianul Le Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest lucru este făcut clar de raportul anual publicat miercuri, 5 decembrie, de către Proiectul Global Carbon (GCP), un consorțiu al oamenilor de știință care sub auspiciile Universității Britanice din Anglia de Est. După cel mai recent raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) și al Organizației Națiunilor Unite, se solicită o creștere de trei până la cinci ori a eforturilor naționale de reducere a emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă.

Acest nou studiu pune presiune asupra celor 196 de state adunate pentru Conferința mondială privind clima (COP24) în Polonia.

China și India sunt responsabile pentru o bună parte din creșterea emisiilor de dioxid de carbon înregistrată în ultimul al. Această creștere este corelată cu dezvoltarea excesivă a industriei cărbunelui. Spre deosebire de alte țări dezvoltate, Rusia și India nu investesc în dezvoltarea unor tehnologii energetice alternative, care să diminueze nivelul emisiilor sub standardele acceptate de cercetători ca fiind inevitabile pentru economiile care produc masiv.

Conform analizelor GCP, publicate în revista Nature, emisiile globale de dioxid de carbon provenite de la arderea combustibililor fosili (cărbune, petrol și gaz) au ajuns la 37 de miliarde de tone (37 gigatone sau Gt) în acest an, înregistrând o creștere de 2,7% față de anul trecut.