Președintele Emmanuel Macron a declarat marți că Franța va închide 14 din cele 58 de reactoare nucleare ale țării, aflate în prezent în funcțiune, până în 2035, dintre care între patru și șase vor fi închise până în 2030, conform phys.org.

MacronFoto: Captura video

Totalul include închiderea anunțată anterior a celor mai vechi reactoare din Franța, în Fessenheim, Franța de Est, pe care Macron a anunțat că le-a stabilit pentru vara anului 2020.

El a anunțat, de asemenea, că Franța va închide celelalte patru centrale electrice pe bază de cărbune până în 2022, ca parte a eforturilor de reducere a poluării din țară.

Într-un discurs în care a prezentat politicile energetice ale țării în anii următori, Macron a spus că ,,reducerea rolului energiei nucleare nu înseamnă renunțarea la ea".

Franța se bazează pe energia nucleară pentru aproape 72% din necesarul său de energie electrică, deși guvernul dorește să reducă acest procent la 50% până în 2030 sau 2035 prin dezvoltarea mai multor surse regenerabile de energie.

Macron a afirmat că Franța va încerca să își tripleze producția de energie electrică eoliană până în 2030 și să sporească producția de energie solară de cinci ori în această perioadă.

El a adăugat că va cere companiei franceze de electricitate EDF să studieze fezabilitatea mai multor reactoare nucleare EPR de ultimă generație, dar va aștepta până în 2021 înainte de a decide dacă va continua construcția acestora.

EDF construiește primul reactor EPR de la Flamanville, de-a lungul coastei atlantice a nord-vestului Franței. Reactorul a fost inițial pus în funcțiune în 2012, însă proiectul a fost afectat de probleme tehnice și de depășirea bugetului.