​Nivelul gazelor cu efect de seră din atmosferă, principalul factor al schimbărilor climatice, a atins un nou record, a declarat joi ONU, scrie AFP.

emisii co2Foto: Hotnews

Anunțul vine cu o lună înainte de summitul COP24 din Polonia, unde Națiunile Unire încearcă să mărească presiunile asupra guvernelor pentru a-și respecta angajamentul de limitare a încălzirii globale la mai puțin de două grade Celsius, așa cum este stabilit în acordul de la Paris din 2015.

Comisarul ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a avertizat într-o scrisoare deschisă adresată statelor membre COP24, asupra consecințelor cataclismului dacă acest proces nu este inversat.

Raportul ONU, face referire la datele colectate în anul 2017, unde s-a înregistrat concentrația de emisii de CO2 în atmosferă în valoare de 405,5 părți per milion(ppm), 403,3 ppm în 2016 și 400,1 ppm în 2015.

În plus față de CO2, ONU a subliniat și creșterea nivelului de metan, oxid de azot și un alt gaz puternic de epuizare a stratului de ozon cunoscut sub numele de CFC-11, mai scrie AFP.