Palau, o țară insulară aflată în Oceanul Pacific la 800 km est de Filipine, urmează să devină prima țară care impune o interdicție pe scară largă asupra produselor de protecție solară, în efortul de a-și proteja recifele de corali vulnerabile, scrieBBC.

CremaFoto: Evenimentul Zilei

Guvernul a adoptat o lege care restricționează vânzarea și utilizarea produselor cu protecție solară și a produselor de îngrijire a pielii care conțin o listă de zece substanțe chimice diferite. Cercetătorii consideră că aceste ingrediente sunt foarte toxice pentru viața marină și pot face corali mai sensibili la înălbire.

Interdicția va intra în vigoare în 2020.

Într-o declarație, președintele lui Palau, Tommy Remengesau, a spus că interdicția, care ar prevedea amenzi de 1.000 de dolari pentru comercianții cu amănuntul care au încalcă legea, a venit la timp. "Hotărârea de a confisca produsele cu protecție solară ar trebui să fie suficientă pentru a descuraja utilizarea lor necomercială, iar aceste prevederi aduc un echilibru inteligent între educarea turiștilor și alungarea acestora".

Oamenii de știință au atras atenția cu privire la impactul produselor cu protecție solară asupra vieții marine. Ei sunt deosebit de îngrijorați în legătură cu efectele a două ingrediente numite oxibenzonă și octinoxatul. Acestea sunt folosite ca factori de protecție solară în creme de soare, deoarece absorb lumina ultravioletă.