Guvernele din toată lumea trebuie să facă ”schimbări rapide, de anvergură și fără precedent în toate aspectele societății” pentru a evita niveluri dezastruoase ale încălzirii globale, arată un nou raport al experților ONU în probleme climatice, dat publicității luni, scrie presa internațională

Ghetar (foto arhiva)Foto: Flickr

Raportul Organizaţiei Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) spune că planeta mai are la dispoziţie doar 12 ani pentru a se asigura că încălzirea globală nu depăşeşte 1,5 grade Celsius. Dacă acest prag va fi depășit chiar și jumătate de grad va crește semnificativ riscul de secetă, inundaţii, călduri extreme şi sărăcie pentru sute de milioane de oameni.

Deja temperaturile globale au crescut cu un aproximativ un grad Celsius, iar pentru a evita creșterea și mai mult a temperaturii sunt necesare acțiuni semnificative în anii următori.

”Acest lucru este îngrijorător pentru că știm că sunt mult mai multe probleme dacă depășim pragul de 1, 5 grade Celsius, inclusiv valuri de căldură și veri fierbinți, creșteri ale nivelului apei și, în multe părți ale lumii, secete și precipitații extreme”, a spus Andrew King, lector la Universitatea din Melbourne.

Emisiile nete de dioxid de carbon la nivel global ar trebui să scadă cu 45 la sută din 2010 până în 2030 și să ajung la un ”net zero” în 2050 pentru a păstra încălzirea globală la 1, 5 grade Celsius.

De asemenea, o diferență de jumătate de grad ar putea preveni eradicarea completă a coralilor.

”Secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, Petteri Taalas a spus la Geneva că ”este clar nevoie de o ambiție mai mare pentru a atinge chiar și un prag de grade Celsius, pentru că în acest moment mergem spre 3 până la 5 grade”.

Ultimii 18 ani au fost cei mai calzi de când au început măsurătorile în 1850, a spus el. Cercetătorii au explicat creșterea temperaturilor și a fenomenelor extreme prin efectul de seră, cât și prin combustibilii fosili.