Încă o dată, Pădurea Hambacher stă sub semnul protestului. Zeci de mii de oameni protestează pentru protejarea climei și împotriva extinderii minelor de cărbuni. Sâmbătă după-amiază a început demonstrația ecologiștilor, al căror număr a ajuns la 50.000. Potrivit poliției, până acum nu au există incidente, ceea ce nu se poate spune despre anterioarele manifestații, când s-a înregistrat și decesul unui activist. Traficul este însă îngreunat pe autostrada A4, din cauza mașinilor parcate pe carosabil, manifestanții deplasându-se înspre pădure pe jos.

Protest la HambacherFoto: Captură Youtube

„Aici sunt într-adevăr zeci de mii de oameni, care vor să dea un semnal clar“, a declarat președintele Greenpeace din Germania, Martin Kaiser, agenției de presă dpa.

Spre deosebire de manifestațiile anterioare, se pare că s-a ajuns la un oarecare consens între activiști și autorități, privitor la „regulile jocului“. Astfel, în copaci e interzis să se amenajeze ‚căsuțe de locuit“, lucru care pare a fi respectat. Acestea fuseseră în atenția poliției, neavând protecție la incendiu și trebuind debarasate pe loc, prilej cu care un activist a căzut din copac și a decedat.

Și totuși, activiștii de la Inițiativa „Ende Gelände“ au reînceput ocuparea pădurii, instalând numeroase hamacuri, între copaci. Aproximativ o sută dintre aceștia au pătruns și în mina de cărbuni de la Hambach, cea mai mare mină administrată de concernul energetic RWE Power AG.

Atmosfera relativ relaxată de la acest masiv protest se datorează faptului că vineri, 5 octombrie, Tribunalul Administrativ Suprem din Münster a emis hotărârea de oprire temporară a defrișărilor din Pădurea Hambacher. Practic, e mai mult un motiv de a jubila, decât de a protesta. Acum, procesul pe fond intră în competență Tribunalului Administrativ din Köln.

Potrivit afirmațiilor venite de la RWE, o hotărâre definitivă privitoare la aceste defrișări nu va veni înainte de 2020. Prin urmare, victoria de acum a ecologiștilor e doar un pas. Concernul RWE voia, în următoarele luni, când tăierile de copaci sunt permise, să doboare mai bine de jumătate din copacii vechii păduri, pentru a exploata cărbuni din subsolul terenului defrișat.

Hambacher Forst, numită și Burgewald, sau Die Bürge, este o pădure seculară din Renania de Nord-Westfalia (între Köln și Aachen), originile acesteia fiind considerate a data în urmă cu 12.000 de ani. Cei mai bătrâni copaci din pădure au vârsta de 350 de ani, iar în pădure viețuiesc specii strict protejate, de lilieci. Pe cele 200 de hectare de pădure amenințate cu defrișarea se află cca 43.000 de copaci maturi.

După planurile prezentate de concernul energetic RWE, mai bine de jumătate din teritoriul pădurii ar urma să fie defrișat, ceea ce a dus la masiva mobilizare ecologică din vestul Germaniei. Guvernul regional condus de creștin-democrați și liberali, sub conducerea lui Armin Laschet, a decis, în septembrie 2018, dărâmarea și evacuarea căsuțelor din copaci.

Acestea există din 2013, și sunt un fel de „tree occupy”, inițiat de activiștii de mediu. Autoritățile au invocat lipsa protecției căsuțelor la incendii, motivându-și acțiunea în forță cu „protejarea ocupanților“. Oficialii au negat că ar fi vreo legătură între aceste debarasări și defrișările RWE, planificate pentru luna octombrie.