Cererea crescută la nivel global pentru carne înseamnă că mai multe animale ca niciodată sunt transportate în jurul lumii. Activiștii spun că animalele trebuie să îndure condiții intolerabile pe parcursul transportului., conformtheguardian.com

VaciFoto: Wikipedia

La granița dintre Turcia și Bulgaria, Lesley Moffat, o activistă pentru dreprurile animalelor urmărește cum camioane întregi pline cu vaci și oi vii urmează să fie exportate în afara Uniuniii Europene. Câteodată, animalele sunt lăsate în camioane pentru zile la rândul, într-o căldură de neimaginat. Containerele în care stau animalele sunt pline de excremente, iar animalele sunt lăsate chiar și fără apă pentru perioade lungi de timp.

Cererea pentru carne este în creștere la nivel global, în ciuda faptului că industria cărnii se confruntă cu provocări din partea activiștilor pentru drepturile animalelor și din partea oamenilor care aleg să fie vegetarieni sau vegani. Exportul de carne vie este însă în creștere. În fiecare moment al zilei, există animale care sunt mutate pe distanțe uriașe pe suprafața globului. Comerțul crește rapid, în Uniunea Europeană de exemplu, între 2014 și 2017 exportul către țările din Orientul Mijlociu a crescut cu 62.5%.

Acest comerț ridică însă anumite probleme etice. Cele mai multe dintre vacile transportate sunt înghiesuite în așa fel încât nici nu se pot așeza. Unele din ele sângerează și majoritatea arată semne de epuizare. Activiștii pentru drepturile animalelor insistă că acest comerț cu animale vii nu este necesar și că animalele ar trebui să fie crescute mai aproape de locul unde urmează să fie consumate. „Animalele nu sunt comodități, sunt ființe”, au declarat oficiali ai Uniunii Europene, dar și activiși pentru drepturile animalelor.