Un pui de tamarin cu creastă, specie de maimuţe pe cale de dispariţie, s-a născut la Grădina Zoologică din Oradea, dintr-o familie de tamarini adusă din Viena, în urma unei donaţii, în mai 2016, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public (ADP) Oradea, instituţie care are în subordine Grădina Zoologică, au declarat că puiul şi mama sa sunt supravegheați îndeaproape de tată, care simte o amenințare atunci când cineva îi invadează teritoriul.

„Un pui de tamarin cu creastă este cel mai tânăr animăluț de la Zoo Oradea, acesta venind pe lume în urmă cu aproximativ o lună şi încă nu i s-a pus nici un nume deoarece nu se ştie dacă este mascul sau femelă. Micuţul face parte dintr-o specie de maimuțe amenințată cu dispariția, în prezent, în lume, mai existând sub 6.000 de exemplare, din cauza defrişărilor din pădurile ecuatoriale. Familia de tamarini cu creastă (Sanguinus Oedipus) a ajuns la Zoo Oradea în luna mai 2016, venind de la Viena, în urma unei donații. Masculul are șase ani, iar femela cinci și au devenit pentru prima dată părinți în urmă cu aproximativ o lună, iar de atunci, mama este mereu cu puiul în cârcă, el nu se dezlipeşte din spatele celei care i-a dat viață. Ei sunt supravegheați îndeaproape de tată, care simte o amenințare atunci când cineva îi invadează teritoriul”, au spus sursele citate.

Tamarinul cu creastă se hrănește cu insecte, dar consumă și multe fructe şi se distinge de ceilalți tamarini prin creasta de păr alb, care începe de la frunte și continuă pe ceafă până la umeri.

“Puii de tamarin își reglează temperatura direct din corpul mamei, de aceea și al nostru stă tot timpul lipit de mama lui”, a precizat şi administratorul Zoo Oradea, Alexandru Szabo.

Pe lângă familia de tamarin cu creastă, vizitatorii Zoo Oradea au posibilitatea să vadă și un alt exemplar de tamarin, „cu mâini de aur”, a cărui blană are culoarea neagră, iar extremitățile membrelor sunt aurii.

Grădina Zoologică Oradea datează din anul 1960 când au fost aduse primele animale, dar pentru publicul larg a fost deschisă în anul 1962. A fost închisă în anul 2007 şi reschisă în 2013, în urma unor investiţii de aproape 20 de milioane de lei şi a extinderii terenului, astfel că ocupă acum o suprafaţă de aproape 7 hectare.

Colecția de animale a Grădinii Zoologice înseamnă peste 650 de exemplare de animale din peste 140 de specii.