Procurorul de caz a cerut condamnarea la 15 ani de închisoare a fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, acuzat de înaltă trădare de stat. Aşa a spus joi, 16 august, pentru corespondentul agenţiei RIA Novosti, procurorul Ruslan Kravcenko, citează Rador.

Viktor IanukoviciFoto: Agerpres

Pe de altă parte, Procuratura cere Tribunalului raional Obolonskii să recupereze de la fostul preşedinte aproximativ 100.000 de grivne (3.600 de dolari) drept cheltuieli de judecată.

Viktor Ianukovici a fost preşedintele Ucrainei în perioada 2010-2014.

În februarie 2014, a avut loc o lovitură de stat în Ucraina. Ianukovici, de teamă că va fi ucis, a părăsit Ucraina. (În realitate, Vladimir Putin a trimis elicoptere de luptă în Ucraina ca să-l ducă pe fostul preşedinte la Moscova, fapt relatat chiar de către preşedintele Rusiei - nota red. VP).

Politicienii, care au venit la putere ulterior la Kiev, l-au acuzat pe Viktor Ianukovici că a creat o organizație criminală, pentru abuz de putere și trădare de stat.

Instanța a examinat dosarul penal cu privire la acuzaţia de înaltă trădare la sfârşitul anului 2017.

La sfârșitul lunii iulie 2018, Leonid Kravciuk, primul președinte ucrainean, spunea că, în 2014, radicalii pregăteau asasinarea lui Viktor Ianukovici, prin analogie cu executarea fostului lider român Nicolae Ceaușescu. Pentru asasinarea preşedintelui Ucrainei, s-a constituit aşa-numitul "grup Ceauşescu".